Criza economica americana ofera o impresie de deja-vu mai multor analisti, care o aseamana cu stagnarea economiei japoneze din anii \'90, cu stagflatia din anii \'70 sau cu Marea Criza din anii \'30.
"Exista elemente comune cu toate aceste crize si din aceasta cauza o face atat de inspaimantatoare", a estimat economistul independent Joel Naroff. Pentru Peter Morici, economist din cadrul Universitatii din Maryland, actuala criza economica americana seamana in special cu lunga stagnare economica resimtita de Japonia dupa recesiunea din 1989, informeaza NewsIn.

Bancile au creat produse financiare din ce in ce mai complexe in incercarea de a-si majora profiturile, fara a reusi sa controleze riscurile. "In sistemul bancar exista o problema structurala, ca si in Japonia, si sunt sanse mici ca aceste probleme sa se rezolve rapid", a spus Morici.

Pentru altii, precum Paul Krugman, economist in cadrul Universitatii Princeton, pericolul este si mai mare. Foarte multi bani au fost scosi din sistemul bancar reglementat si integrati intr-o "retea bancara din umbra", alcatuit din produse derivate bazate pe credite ipotecare cu grad de risc ridicat si in care autoritatile practic au disparut, a spus acesta.

"Am trecut printr-o criza similara cu cea din 1929 si acum suntem in 1930", scria recent Krugman pe un blog. "Criza financiara actuala este o varianta moderna a panicii bancare ce a lovit tara cu trei generatii in urma", a adaugat acesta.

In acest context, trebuie sa speram ca presedintele bancii centrale americane Federal Reserve, Ben Bernanke, va reusi sa puna capat cercului vicios in care criza increderii si criza financiara se sustin reciproc. "In caz contrar, anii ce vor urma vor fi foarte nefavorabili, probabil nu la nivelul celor ce au urmat Marea Criza, insa cea mai mare criza din ultimele decenii", a mai spus Krugman.

Saptamana trecuta, fostul presedinte al Federal Reserve, Alan Greenspan, a afirmat ca actuala criza financiara americana este fara indoiala "cea mai grava de la cel de-al doilea Razboi Mondial".

Pentru cei mai multi economisti, paralela cea mai concreta este cu stagflatia din anii '70, un amestec intre stagnarea economica si tensiunile inflationiste.

"Chiar daca suntem inca departe de inflatia de doua cifre din anii 1970, exista puncte comune. Ca si atunci, banca centrala a promis ca va controla inflatia, insa a trebuit sa isi directioneze eforturile asupra cresterii ", a asigurat un economist din cadrul Charles Schwab, Liz Ann Sonders.

Alti economisti, precum Ed Kim din cadrul Merrill Lynch, vad o "paralela evidenta" cu panica bancara din 1907, o criza care a determinat infiintarea Federal Reserve.

Cu un secol in urma, bancherul J. Pierpont Morgan a negociat un acord pentru salvarea sistemului bancar cu ajutorul Trezoreriei americane. In 2008, banca JPMorgan Chase a condus operatiunea de salvare a Bear Stearns, cu ajutorul Federal Reserve, aplanand o potentiala situatie de panica.

Economistii subliniaza totodata unele aspecte unice ale crizei actuale. Spre deosebire de criza japoneza, de exemplu, bancile americane sunt obligate sa-si reduca rapid pierderile, ceea ce elimina posibilitatea ca activele cu probleme sa ramana pentru multa vreme in registrele contabile, a subliniat economistul sef din cadrul First American Funds, Keith Hembre.

In plus, autoritatile americane au preluat rapid controlul situatiei, cu un plan de relansare economica in valoare de 168 miliarde dolari, cu un mare grad de implicare alaturi de Federal Reserve, ceea ce nu a avut loc dupa 1929.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri