O declaratie a executivului Uniunii Europene (UE) mentiona ca Visa Europe, detinuta de 4.600 de banci, care au emis 348 milioane de carduri, este suspectata ca a incalcat regulile UE, "ce interzic practicile restrictive precum fixarea preturilor".

Visa Europe a anuntat in ianuarie ca spera sa ajunga la un acord cu executivul european pentru a-si pastra taxa de schimb aplicata tranzactiilor, in ciuda deciziei luate de Comisie in decembrie impotriva taxei impuse de concurenta MasterCard.

Comisia, care are autoritatea de a reglementa concurenta in cele 27 de state ale Uniunii Europene, a anuntat ca inceperea procedurilor nu inseamna ca dispune de dovezi in legatura cu eventuale incalcari ale legii, si ca nu este un termen limita impus anchetei.

Retailerii trebuie sa plateasca o taxa multilaterala de schimb de fiecare data cand consumatorii folosesc un card de credit pentru a face o achizitie. Banii sunt retinuti de banca ce deserveste clientul si provin de la banca ce deserveste comerciantul.

Citeste si:

Regula "plata prin toate cardurile" obliga retailerii sa accepte toate cardurile valide marca Visa, indiferent de emitent, de natura tranzactiei sau de tipul de card.

In 2002, Comisia a anulat taxa multilaterala de schimb propusa de Visa International dupa ce compania a intreprins reforme semnificative, reducand treptat nivelul taxei.

Cu toate acestea, interdictiile Comisiei Europene au expirat la 31 decembrie 2007 si Visa Europe a preluat responsabilitatea Visa International de a se asigura ca regulile companiei respecta legislatia Uniunii Europene, a mai anuntat Comisia.