Lira sterlina s-a depreciat, dupa ce membrii comitetului de politica monetara ai Bank of England au subliniat, totodata, riscurile la adresa lirei sterline, care s-a depreciat cu aproximativ 10% de la inceputul anului pana in prezent, informeaza NewsIn.

"Criza financiara a intrat intr-o etapa noua si dificila, iar pe pietele internationale, increderea in pietele financiare este fragila", a spus King.

In ultimele saptamani s-au accentuat temerile ca se va inrautati criza creditelor, ceea ce ar duce la o incetinire accentuata a cresterii economice de pe pietele internationale.

In declaratia facuta in fata Comisiei de trezorerie a parlamentului (Treasury Committee), King a spus ca se asteapta ca inflatia din Marea Britanie, care a depasit deja tinta oficiala de 2% a bancii centrale, sa se accentueze si mai mult si sa atinga chiar un nivel de 3%, din cauza scumpirii facturilor pentru utilitati.

King a spus ca este important ca accentuarea inflatiei sa nu devina un motiv folosit excesiv, iar politica monetara trebuie sa reflecte acest risc si sa gestioneze incetinirea cresterii economice.

Citeste si:

"Comitetul de politica monetara nu poate avea decat un efect limitat asupra evolutiei inflatiei pe termen scurt", a spus King. "Ceea ce este important, insa, este ca accentuarea inflatiei sa se dovedeasca temporara, la fel ca anul trecut", a subliniat King.

Un sondaj Reuters efectuat saptamana trecuta a aratat ca 22 din cei 56 de economisti chestionati au spus ca se asteapta ca banca centrala a Marii Britanii sa reduca dobanda cheie cu 0,25% pana la 5% in aprilie, in timp ce 34 de analisti au spus ca este mai probabil ca decizia sa fie luata in mai.

King a spus ca banca centrala a Marii Britanii este gata sa furnizeze lichiditate pe pietele financiare, cum este necesar, si ca lucreaza cu bancile comerciale, ca sa gaseasca o solutie la criza.

O astfel de solutie, a mai spus King, ar trebui sa fie suportata de actionarii din bancile care au riscat, mai degraba decat de contribuabili.

La o sedinta de saptamana trecuta, principalii bancheri din Marea Britanie au cerut Bank of England sa fie mai generoasa si mai flexibila, pentru a tempera presiunile de pe pietele financiare fragile.