Cea de-a treia banca din Europa de Est a inregistrat un profit net de 215,6 milioane euro (339,2 milioane dolari) in trimestrul ce s-a incheiat in decembrie, in urcare cu 38%, in contextul in care cei 11 analisti chestionati in cadrul unui sondaj Reuters prevedeau in medie un profit net dupa plata intereselor minoritare de 193 milioane euro.

Venitul net din dobanzi a avansat in 2007 cu 33,9%, la 1,24 miliarde euro, fata de 933 milioane euro in 2006. Venitul net din comisioane a crescut cu 37,1%, la 2,41 miliarde euro fata de 1,76 miliarde euro in anul precedent.

Contributia segmentului de retail a urcat de la 30% in 2006 la 39%, datorita cresterii puternice a profitului in sectorul de retail.

Raportul costuri/venituri s-a ameliorat in 2007 la 57,6%, fata de 59,1% in anul precedent.

"Anul 2007 se va inscrie in istoria companiei ca un an de castiguri record si un an in care am inregistrat cea mai mare crestere a capitalului de pana acum. Sustinuti de dezvoltarea dinamica a pietelor principale din Europa Centrala si de Est, am obtinut din nou castiguri record in ciuda crizei mondiale din pietele financiare si de credit", a declarat directorul general Raiffeisen International, Herbert Stepic.

Acesta a adaugat ca "pentru prima data in istoria companiei, am inregistrat un profit operational de peste 1 miliard euro, datorita majorarii semnificative a veniturilor in sectoarele de afaceri din toate regiunile".

Citeste si:

Numarul de clienti a avansat la 13,7 milioane si numarul de reprezentante la 3.015.

"Cresterea economica a continuat in 2007 aproape la acelasi nivel cu anul precedent, in care a marcat un record", a anuntat banca in cadrul raportului anual. Raiffeisen a adaugat ca, in regiune, consumul privat a fost sustinut de cresterea accelerata a salariilor si a numarului locurilor de munca.

In acelasi timp, economiile din sud-estul Europei au fost mai putin dinamice, potrivit raportului. Raiffeisen a mai anuntat ca estimeaza o incetinire a economiilor din Europa Centrala si de Est in acest an.

Venitul net din dobanzi, principala sursa de venit a bancii, a crescut in al patrulea trimestru din 2007 cu 38,4%, la 600,2 milioane euro in urma provizioanelor, scrie Reuters.

Raiffeisen anuntase anterior ca tinteste pentru 2008 un profit net de 1 miliard euro