Pentru prima data, un comisar european se pronunta pentru amanarea extinderii Uniunii Europene. Comisarul pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, a sugerat ca ar trebui sa existe o incetinire a procesului de largire, dupa cea mai mare extindere a Uniunii, cu zece state, de la 1 mai 2004, scrie ziarul german Bild am Sonntag. Extinderea a adus multe rezultate pozitive economice si politice, a declarat comisarul austriac, care a adaugat ca oamenii au acum nevoie sa digere aceasta mare extindere. Avertismentul comisarului european a fost urmat de declaratia unor surse diplomatice de la Bruxelles, potrivit careia la summit-ul de vara al UE, de joi si vineri, nu se va discuta despre extindere. Ar fi si aceasta o premiera a ultimilor ani si o mare lovitura mai ales pentru Turcia, care asteapta confirmarea inceperii negocierilor de aderare.

Comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, a sugerat ca o noua extindere a Uniunii ar trebui amanata pana cand statele candidate la aderare indeplinesc toate conditiile stricte de integrare, potrivit publicatiei germane Bild am Sonntag. Comentariile comisarului austriac vin la cateva zile de la respingerea Tratatului constitutional european de catre Franta si Olanda. De asemenea, potrivit unui sondaj de opinie realizat in Cehia, tot mai multe persoane se pronunta impotriva Tratatului constitutional. Guvernul de la Praga nu a luat inca o decizie in privinta modalitatii prin care va fi ratificat Tratatul prin referendum popular sau prin vot parlamentar. Daca ar avea loc un referendum, 19% din cehi ar aproba Constitutia, dar 29% ar vota impotriva, potrivit unui sondaj publicat de cotidianul Mlada Fronta Dnes.

Alti 25% dintre cei chestionati au apreciat ca un referendum ar fi inutil dupa Nu-ul spus de francezi si olandezi, in timp ce 27% au spus ca nu au nici o parere.

In conditiile in care Tratatul constitutional devine din ce in ce mai contestat, presedintia luxemburgheza a Uniunii Europene s-a gandit sa scoata de pe agenda summit-ului din 16-17 iunie, de la Bruxelles, a subiectului extinderea UE. Masura a starnit ingrijorare in Romania si Bulgaria, dar mai ales in Turcia, tara care asteapta inceperea negocierilor de aderare, si Croatia.

Oficialii europeni au admis, ieri, ca este necesara o referire la extindere in programul Consiliului European pentru a linisti candidatii si pietele financiare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri