Secretarul american al Trezoreriei, John Snow, a declarat ca Statele Unite au inceput sa tina sub control deficitul bugetar si a cerut Europei si Japoniei sa ia masurile care le revin pentru a incuraja dezvoltarea economica mondiala, relateaza Mediafax.

Dupa o reuniune a ministrilor de Finante ai celor mai bogate opt state ale lumii (G8), destinata in special anularii datoriilor statelor africane sarace, Snow a vorbit cu tarie despre necesitatea ca Europa sa stimuleze cresterea economica precum si ca Asia sa aplice tactici corecte pe pietele valutare.

"Intelegem cu totii ca ajustarile globale reprezinta o responsabilitate comuna", a spus Snow la incheierea reuniunii de doua zile organizata la Londra. Snow a mai spus ca Europa si Japonia au nevoie de reforme structurale pentru a pune bazele unei dezvoltari durabile, in timp ce in statele asiatice emergente este necesara o mai mare flexibilitate a ratelor de schimb.

Potrivit secretarului american al Trezoreriei, deficitul bugetar al Statelor Unite, prevazut sa atinga 427 de miliarde de dolari in anul fiscal 2005 care se va incheia la 30 septembrie, va fi mult mai mic, de circa 350 de miliarde de dolari. Astfel, Statele Unite sunt pe cale sa-si atinga obiectivul de a-si injumatati deficitul bugetar pana in 2009. Deficitul bugetar al Statelor Unite in anul fiscal 2004 a fost de 412,6 miliarde de dolari.