KazMunaiGas, compania energetica de stat din Kazahstan, ia in considerare posibilitatea incheierii unor parteneriate strategice cu firme occidentale, pentru a obtine acces la tehnologie, in contextul in care intentioneaza sa isi tripleze productia pe termen lung, scrie, joi, Reuters.

Presedintele KazMunaiGas, Uzakbai Karabalin, a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, ca pe masura ce se dezvolta firma sa ambitioasa, a urmarit cu atentie mai multe mari companii energetice de stat din lume si a simtit ca un exemplu bun de urmat este cel al firmei Statoil.

"Consideram ca ne-ar fi foarte utile parteneriate strategice cu firme faimoase care poseda cea mai buna experienta, au cel mai bun management si cea mai buna tehnologie", a spus seful KazMunaiGas, in interviul acordat Reuters la sediul companiei din capitala kazaha, Astana.

"Luam in considerare aceasta posibilitate, deoarece in prezent nu suntem la fel de competitivi pe piata internationala cum ar fi, sa spunem, Exxon, Chevron sau Shell. De aceea, binenteles ca trebuie sa ne evaluam realist capacitatile", a adaugat Karabalin.

Inca nu au inceput niciun fel de negocieri, dar KazMunaiGas analizeaza parteneri potentiali, ca sa vada cu cine ar putea lucra, a precizat seful KazMunaiGas.

Intrebat daca Statoil ar putea fi unul dintre parteneri, Karabalin a raspuns afirmativ. "De ce nu? Ar putea fi", a spus seful companiei energetice kazahe. Karabalin nu a dat informatii suplimentare despre un alt eventual partener, dar a indicat ca ar putea fi o firma occidentala.

KazMunaiGas, care este detinuta integral de stat, dar are o divizie de explorare si productie, KazMunaiGas E&P ce este listata la bursa, vrea sa isi dubleze, iar apoi sa isi tripleze productia, a mai indicat Karabalin. Seful companiei kazahe nu a spus si cand ar urma sa se intample acest lucru.
KazMunaiGas produce aproximativ un sfert din petrolul din Kazahstan, iar dezvoltarea companiei sta in centrul planului statului central-asiatic de a deveni unul dintre primii zece producatori de titei ai lumii in urmatorii zece ani.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
În Austria și cărțile returnate la bibliotecă intră în carantină
Setari Cookie-uri