Activele ce vor fi vandute apartin diviziei spaniole a Enel Endesa SA au fost evaluate la 11,5 miliarde euro (18,15 miliarde dolari), potrivit Endesa, in timp ce activele Enel au fost evaluate la 2,025 miliarde euro, a anuntat Enel.

Enel, numarul patru in Europa in domeniul energetic, a achizitionat compania Endesa impreuna cu Acciona contra sumei de 42,5 miliarde euro in 2007, castigand cursa de preluare inaintea companiei germane E.ON, care s-a confruntat cu obstacole din partea institutiilor spaniole.

Enel si Acciona au fost de acord sa vanda active in Spania, Italia si Franta catre E.ON, evaluate in acel moment la zece miliarde euro. Portofoliul ce va fi scos la vanzare include activele europene ale Endesa din Italia, Franta, Polonia si Turcia, plus subsidiarele firmei din Franta si Italia.

Enel a declarat ca daca acordul cu E.ON va merge inainte, datoriile se vor reduce cu 8,4 miliarde euro. Endesa ar putea inregistra castiguri de 4,5 miliarde euro, potrivit companiei. Enel trebuie sa-si reduca datoriile ce se ridica la 55,8 miliarde euro.