Barometrul companiei de cercetare care masoara increderea consumatorilor, GfK NOP, a coborat la -19 in martie, de la un nivel de -17 in februarie, cel mai mic nivel inregistrat din februarie 1993.

Aceste valori au reprezentat o sursa majora de ingrijorare pentru primul ministru Gordon Brown, care a laudat pozitia favorabila a economiei britanice din care poate face fata crizei globale a creditelor. Aceste valori sugereaza, de asemenea, ca recentele reduceri ale dobanzii nu au ajutat deloc la imbunatatirea increderii consumatorilor.

Toate cele cinci componente ale indicilor au inregistrat scaderi. Indicele care inregistreaza situatia generala a economiei a coborat cu 3 puncte la un nivel inregistrat ultima oara in aprilie 1993, de -43. Indicele asteptarilor, care cerceteaza care va fi evolutia economiei in anul urmator, a coborat de asemenea cu 3 puncte, la -32, cel mai mic nivel inregistrat din octombrie 1992 cand Marea Britanie tocmai iesea din recesiune.

Citeste si:

Indicele "climatului pentru achizitii majore" a coborat la cel mai mic nivel inregistrat din aprilie 1995.
"In contextul stirilor referitoare la o posibila recesiune a Statelor Unite, a temerilor legate de o recesiune in Marea Britanie si a fluctuatiilor bursiere, perspectiva sumbra a consumatorilor continua sa ia amploare", a spus un cercetator din cadrul GfK, Rachael Joy.

Acest sondaj a fost elaborat in cea de a doua saptamana a lunii martie