Banca Hapoalim, una dintre cele doua mari banci din Israel, a anuntat luni ca profitul net din al patrulea trimestru a scazut cu 71% ca urmare a deprecierii activelor pe fondul crizei creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Profitul trimestrial a fost de 219 milioane sekeli (62 milioane dolari), echivalent cu 0,18 sekeli/actiune, fata de 749 milioane sekeli (0,59 sekeli/actiune) in aceeasi perioada a anului anterior. Potrivit unui sondaj efectuat de Reuters in randul a noua analisti, acestia estimau in medie un profit de 77 milioane sekeli.

Excluzand provizioanele exceptionale, Hapoalim a afisat un profit net de 849 milioane sekeli in al patrulea trimestru.

Banca a inregistrat o crestere cu 69 milioane sekeli a profitului operational in ultimele trei luni ale anului 2007. Veniturile din activitatea de finantare inainte de provizioanele din credite neperformante au scazut la 741 milioane sekeli, fata de 1,78 miliarde sekeli cu un an inainte.

Hapoalim, ale carei actiuni s-au depreciat cu aproximativ 30% in 2008, a anuntat ca a inregistrat pierderi de 1,18 miliarde sekeli (334 milioane dolari), in portofoliul de valori mobiliare sustinute prin credite ipotecare din Statele Unite.

Banca anuntase anterior ca ar putea afisa pierderi de 300 milioane dolari in al patrulea trimestru, ca urmare a scaderii valorii detinerii din cadrul unui vehicul structurat de investitii (SIV) din Statele Unite.

Directorul executiv Hapoalim, Zvi Zim, a declarat intr-un comunicat ca in 2008, banca va accelera ritmul de crestere al operatiunilor internationale si va "ancora resursele necesare gestionarii expunerii la criza din Statele Unite".

In acest scop, Hapoalim a vandut saptamana trecuta o participatie de 4% fondului american de hedging York Capital.

Hapoalim a mai anuntat ca a decis sa nu ofere dividende in acest moment.

"In vederea deciziei bancii de a majora gradual raportul dintre capital si activele riscante la 12% pana la sfarsitul anului 2009, si data fiind nesiguranta legata de evolutia pietelor financiare la nivel mondial, banca a decis sa nu ofere dividende la data aprobarii declaratiilor financiare pentru 2007".

Comunicatul a mai precizat ca banca urmeaza sa adauge dividende pentru trimestrul al patrulea din 2007 la urmatoarea plata a dividendelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri