Compania petroliera croata INA a afisat un profit net de 869 milioane kune (190 milioane dolari) in 2007, in scadere comparativ cu nivelul de 883 milioane kune (192 milioane dolari) din 2006, ca urmare a cresterii impozitarii, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Vanzarile INA au crescut cu 10,3% pana la 25,85 miliarde kune (5,61 milioane dolari), iar profitul din operatiuni permanente a crescut cu 13,3% pana la 2,8 miliarde kune.

"Profitul net din 2007 a fost cu 1,6% mai mic decat cel inregistrat in 2006, ca urmare a cresterii impozitelor platite de companie", informeaza un comunicat al INA.

Profitul net din trimestrul al patrulea din 2007 a fost de 142 milioane kune, iar analistii au spus ca rezultatele nu sunt surpinzatoare.

"Un astfel de rezultat in trimestrul al patrulea nu a fost neasteptat, in conditiile in care companiile echivalente ale INA din centrul si estul Europei au avut dificultati in perioada respectiva", a comentat, pentru Reuters, un analist de la Hypo Alpe-Adria-Bank, Maja Barac.

"Rezultatele au fost determinate mai ales de o scumpire a petrolului pe piata internationala, pe care firmele nu au putut sa o transmita atat de rapid clientilor", a adaugat Barac.

Cotatia titlurilor INA a scazut cu 2,10% la Bursa de Valori de la Zagreb, pana la 2.181 kune/actiune. Titlurile INA se scumpisera cu un an in urma pana la un nivel record de 3.700 kune.

Afacerea INA este limitata de faptul ca firma trebuie sa opereze intr-un mediu ce nu este complet liberalizat si care va ramane astfel probabil pana cand Croatia va intra in Uniunea Europeana, in 2011.

"Pretul reglementat al gazului de pe piata interna si limita de pret pe piata locala de retail a derivativelor petroliere a afectat negativ veniturile noastre din vanzari", mai precizeaza comunicatul INA.

Analistii au mai spus ca cele doua rafinarii vechi ale INA, ale caror reparatii ar trebui sa se termine in 2010, au daunat, de asemenea, afacerilor companiei petroliere.

"INA este dezavantajta si de rafinariile vechi, ce nu pot oferi inca o combinatie profitabila de produse", a spus Barac.

INA are segmente de afaceri pe verticala si incearca sustinut sa isi modernizeze rafinariile. Compania petroliera este principalul vanzator cu amanuntul de produse petroliere in Croatia si al doilea de pe piata Bosniei.

INA este implicata in explorarea si forarea zacamintelor petroliere din Orientul Mijlociu si din Africa.
INA este detinuta in proportie de 25% de compania ungara MOL, care a afirmat ca ar vrea sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni.

Statul croat controleaza 44% din actiunile companiei, iar guvernul a listat 17% din actiunile companiei la bursele de la Zagreb si de la Londra, la sfarsitul lui 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri