UBS AG a afisat o noua depreciere a activelor de 19 miliarde dolari, provocand o pierdere neta de 12 miliarde franci elvetieni (12,03 miliarde dolari) in primul trimestru si a anuntat ca vrea sa majoreze capitalul cu 15 miliarde franci elvetieni printr-o emisiune de actiuni, scrie Reuters, informeaza NewsIn.
Masurile, desi asteptate, marcheaza o noua lovitura asupra celui mai mare administrator de averi din lume si banca europeana cel mai grav afectata pana in prezent de criza creditelor, in urma careia a inregistrat pierderi de miliarde dolari din investitii neprofitabile.

Presedintele bancii, Marcel Ospel, nu va candida din nou pentru functia de conducere, a anuntat UBS intr-un comunicat.

UBS a mai precizat ca va infiinta o noua divizie care sa se ocupe cu activele afectate, dupa ce pozitiile legate de creditele ipotecare au continuat sa se deterioreze pe parcursul trimestrului, intr-o miscare menita in mod clar sa traga linie dupa criza care a zdruncinat increderea investitorilor in banca elvetiana.

In timp ce grupul a reusit sa reduca partial expunerea la creditele afectate, alte potentiale riscuri s-au accentuat si pozitia per ansamblu in piata ipotecara din Statele Unite s-a deteriorat, potrivit UBS.

Valoarea pierderilor s-a situat la limita superioara a estimarilor si peste pierderile de 18,4 miliarde dolari cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat anul trecut, cand banca a fost nevoita sa ceara aprobarea actionarilor pentru a efectua o majorare de capital de 19 miliarde franci in februarie.

Crearea unei asa-numite divizii de antrenament ar face ca UBS sa poata muta problemele creditelor intr-o divizie separata, ceea ce ar permite managementului sa se concentreze asupra operatiunior profitabile ale grupului.

Banca are nevoie de un nivel solid de capital pentru a sustine afacerea de gestionare a averilor clientilor bogati, care sunt mai putin toleranti la pierderea banilor decat investitorii institutionali si care sunt usor iritati de vestile proaste.

Analistii estimau ca banca va pierde inca 10-20 miliarde franci in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri