UBS AG a afisat o noua depreciere a activelor de 19 miliarde dolari, provocand o pierdere neta de 12 miliarde franci elvetieni (12,03 miliarde dolari) in primul trimestru si a anuntat ca vrea sa majoreze capitalul cu 15 miliarde franci elvetieni printr-o emisiune de actiuni, scrie Reuters, informeaza NewsIn.

Masurile, desi asteptate, marcheaza o noua lovitura asupra celui mai mare administrator de averi din lume si banca europeana cel mai grav afectata pana in prezent de criza creditelor, in urma careia a inregistrat pierderi de miliarde dolari din investitii neprofitabile.

Presedintele bancii, Marcel Ospel, nu va candida din nou pentru functia de conducere, a anuntat UBS intr-un comunicat.

UBS a mai precizat ca va infiinta o noua divizie care sa se ocupe cu activele afectate, dupa ce pozitiile legate de creditele ipotecare au continuat sa se deterioreze pe parcursul trimestrului, intr-o miscare menita in mod clar sa traga linie dupa criza care a zdruncinat increderea investitorilor in banca elvetiana.

In timp ce grupul a reusit sa reduca partial expunerea la creditele afectate, alte potentiale riscuri s-au accentuat si pozitia per ansamblu in piata ipotecara din Statele Unite s-a deteriorat, potrivit UBS.

Valoarea pierderilor s-a situat la limita superioara a estimarilor si peste pierderile de 18,4 miliarde dolari cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat anul trecut, cand banca a fost nevoita sa ceara aprobarea actionarilor pentru a efectua o majorare de capital de 19 miliarde franci in februarie.

Crearea unei asa-numite divizii de antrenament ar face ca UBS sa poata muta problemele creditelor intr-o divizie separata, ceea ce ar permite managementului sa se concentreze asupra operatiunior profitabile ale grupului.

Banca are nevoie de un nivel solid de capital pentru a sustine afacerea de gestionare a averilor clientilor bogati, care sunt mai putin toleranti la pierderea banilor decat investitorii institutionali si care sunt usor iritati de vestile proaste.

Analistii estimau ca banca va pierde inca 10-20 miliarde franci in 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri