Conducerea grupului ungar MOL a anuntat ca a propus membrilor proiectului Nabucco infiintarea unui organism de sprijin politic pentru construirea gazoductului, care sa includa atat reprezentanti ai celor sase state implicate, cat si ai UE si Azerbaidjan, informeaza NewsIn.

Directorul MOL Gas, Benjamin Lakatos, a anuntat in cadrul celui mai recent Comitet Director al Nabucco Gas Pipeline International GmbH ca a sugerat infiintarea acestui organism pentru a accelera procesul de implementare a proiectului.

"MOL a sugerat membrilor Nabucco Gas Pipeline International GmbH sa infiinteze un Organism de Sprijin Politic. Acesta ar oferi puterea necesara si ar armoniza implicarea politica, dar si sprijinul politic al proiectului. In plus fata de reprezentantii celor sase tari membre ale proiectului Nabucco, MOL a sugerat sa fie invitati sa faca parte din acest Organism si reprezentanti ai Uniunii Europene si Azerbaidjan", se arata intr-un comunicat al MOL.

Rolul Organismului de Sprijin Politic ar fi acela de a accelera procesul de implementare a proiectului, a ajuta la luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene si a oferi suportul politic in ceea ce priveste lobby-ul. In acelasi timp, acesta ar deveni un facilitator important in sprijinul partnerilor Nabucco referitor la sursa financiara si de gaz; de asemenea ar putea facilita obtinerea permiselor sau a dispenselor.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH are ca scop realizarea unei conducte de transport gaz de 3300 kilometri lungime, care va distribui 31 bcm p.a. gaz natural din regiunea Marii Caspice spre Europa.

Conducta Nabucco, cu un cost total de 4,6 miliarde euro (7,27 miliarde dolari), va transporta 21 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Marii Caspice catre consumatorii europeni, pentru a reduce dependenta Europei de exporturile rusesti.

Constructia este estimata a incepe in 2010 iar primele livrari sunt programate pana in 2013. Pana la adaugarea grupului german RWE la consortiul de constructie al Nabucco, partenerii la acest proiect erau grupurile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si