Inca de la deschiderea discutiilor privind sistemul de finantari si cheltuieli al Uniunii Europene, primul ministru britanic,Tony Blair, aflat ieri in vizita in Rusia, a conditionat orice negociere asupra rabatului de care beneficiaza Londra de contributia sa la bugetul UE, se arata intr-un comunicat AP.

Tony Blair s-a aflat zilele acestea intr-un turneu de vizite, in scopul discutarii problemei bugetului UE, si a pozitiei fata de politica energetica care va fi capul de afis al noii intalniri G8.

Premierul britanic a sustinut in cadrul intrevederii cu Putin o revizuire generala a prioritatilor economice ale Uniunii. Propunerea sa a venit, evident, ca un atac la adresa Frantei care nu doreste o rediscutare a Politicii Agricole Comune, (PAC), intrucat beneficiaza de cele mai mari subventii agricole. El a criticat mai ales faptul ca Uniunea Europeana aloca 40 la suta din bugetul sau subventiilor agricole, in ciuda faptului ca in acest sector nu sunt cuprinse decat 5 procente din populatia activa. ''Ar trebui sa ne ridicam urmatoarea intrebare: La inceputul secolului 21, un astfel de buget mai raspunde el problemelor Europei?'', a declara Blair. ''Sunt gata sa discut orice cu toata lumea, dar numai pe o baza care sa permita fixarea unei directii pentru Europa, si care sa ii dea o baza realista pentru reconcilierea oamenilor cu institutiile'', a completat acesta. Desi pare sa propuna astfel o rediscutare a politicii economice comunitare intr-un scop care sa le serveasca tuturor, interesul Angliei nu este strain acestor planuri. Marea Britanie cauta sa isi pastreze cu orice pret rabatul si se apara atacand in primul rand PAC-ul, adica Franta.

Jack Straw, seful diplomatiei britanice, l-a acompaniat si el pe premier, declarand ca se va opune oricarui acord care ar pune sub semnul intrebarii rabatul englez. Conform declaratiilor lui Douste-Blazy, ministrul francez al Afacerilor externe, rediscutarea problemei scutirii britanice este una normala, desi nu la fel de normala i s-a parut si revenirea asupra Politicii Agricole Comunitare, (PAC). Dupa Douste-Blazy Uniunea este acum ''mai mult ca niciodata condamnata la un compromis''. Dupa intalnirea de la Moscova, turneul lui Blair a continuat cu Berlinul, ocazie cu care, cancelarul german, Gerhard Schroeder a facut un apel la oficialitatile europene de a lasa deoparte egoismul national, cu scopul obtinerii cat mai facile a unui acord asupra bugetului european. Astfel, a apreciat el, un acord intre Tony Blair si presedintele francez, Jacques Chirac, ar fi esential in acest moment pentru a reda increderea europenilor. In ceea ce priveste continuarea procesului de ratificare a Constitutiei, Guvernul britanic pledeaza pentru o perioada de reflexie asupra viitorului tratatului. Un alt subiect ce urmeaza a fi discutat cu ocazia summit-ului de la Bruxelles va fi si amenintarea Olandei de a se opune oricarui acord daca nu ii va fi acceptata o reducere a contributiei.

Mandelson ii cere lui Blair sa abandoneze pozitia dura in problema rabatului

Peter Mandelson, reprezentantul britanic in Comisia Europeana, comisar pentru Comert, i-a cerut premierului Tony Blair si ministrilor acestuia sa inceteze a mai folosi tactica dura a fostului premier Margaret Thatcher in chestiunea rabatului la contributia Marii Britanii la bugetul UE. Mandelson insusi, de nationalitate britanica, remarca ieri cotidianul "The Independent", s-a distantat de insistentele Guvernului Blair de a se mentine, in continuare, rabatul de 3,4 miliarde lire sterline anual din cotizatia la finantele comunitare, atragand atentia ca este posibila realizarea unei intelegeri cu Europa mult mai avantajoasa daca "isi schimba tonul si pretentiile".

Avertismentul lansat ieri de Mandelson intervine, potrivit ziarului "The Independent", dupa ce Blair si-a permis sa-i atraga atentia lui Jacques Chirac, inainte de a sosi la Paris, ca "trebuie sa fie mai realist si sa-si aminteasca de faptul ca traieste in secolul al 21-lea". Cotidianul britanic mai sus amintit a relatat ca un mesaj similar i-a transmis Tony Blair, luni, si lui Gerhard Schroeder, avertizandu-l ca daca Franta si Germania se mentin pe pozitiile lor cunoscute in problema rabatului britanic, summit-ul de joi si vineri de la Bruxelles se va incheia cu un esec. Raspunsul cancelarului german nu s-a lasat asteptat, comunicandu-i premierului Blair ca refuza targul propus, de a se renunta la suspendarea rabatului contra acceptarii de catre Londra a Politicii Agricole Comune.

"Nu este loc pentru egocentrism national, de orice natura ar fi el", i-a transmis Schroeder lui Blair, subliniind ca Germania doreste continuarea eforturilor pentru adoptarea Constitutiei Europene, chiar daca Londra a suspendat referendumul pe aceasta tema.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri