Pretul petrolului a ramas ieri la valoarea de peste 55 $/baril, dupa ce luni crescuse cu 2,08 $, pana la 55,62 $/baril. Piata mondiala a petrolului a reactionat astfel la declaratiile reticente ale analistilor, care nu cred ca marirea cantitatii de petrol extras de tarile membre OPEC va duce la o scadere a pretului.

Chiar si unul din membrii importanti ai cartelului, Iranul, si-a manifestat lipsa de incredere intr-o scadere a preturilor, prin intermediul ministrului petrolului, Bijan Zanganeh.

Un alt motiv de ingrijorare il constituie lipsa unei capacitati de rafinare suficient de mari pentru a acoperi cererea de produse finite. Rafinariile americane au in prezent in prim-plan productia de benzina si motorina, si exista temerea ca, pana la venirea iernii, nu vor avea timp sa isi refaca stocurile de pacura. In Statele Unite nu a mai fost construita nici o rafinarie de aproape trei decenii, iar unele dintre cele existente nu sunt capabile sa proceseze petrolul de calitate mai slaba pe care OPEC il va putea livra o data cu marirea productiei.

Statele exportatoare de petrol sunt aproape de capacitatea maxima de extractie. In luna mai, ele au extras (incluzand Irak-ul) 29,3 milioane de barili pe zi. Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din lume, intentioneaza sa livreze luna viitoare 9,5 milioane de barili pe zi, capacitatea maxima a regatului fiind de 11 milioane barili pe zi. Ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi, a spus ca stocurile nu ar trebui sa fie o problema, intrucat ele cresc, insa a indemnat si el la construirea unui numar mai mare de rafinarii.

Cresterea pretului petrolului pe plan international afecteaza si Romania. Cea mai mare companie petroliera, Petrom, a anuntat deja ca va majora preturile la carburanti incepand de la 15 iunie, datorita fluctuatiei cotatiei internationale la produsele petroliere.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si