Numarul de locuri de munca din SUA a scazut cu 80.000 in martie, in contextul in care rata somajului a urcat la 5,1% din populatia activa, fata de nivelul de 4,8% din februarie, arata un raport al Departamentului Muncii, citat de AFP.
Aceasta reprezinta o dubla deceptie pentru analisti, care se asteptau la o reducere a numarului de slujbe cu 50.000 si la o rata a somajului de 5%, relateaza NewsIn.

Numarul de locuri de munca suprimate este cel mai mare din martie 2003, cand a inceput razboiul din Irak, iar somajul este la cea mai ridicata rata din septembrie 2005, dupa trecerea uraganului Katrina, indica datele oficiale publicate vineri de Departamentul american al Muncii.

Martie este a treia luna consecutiva de reducere a numarului locurilor de munca. In plus, ministerul a revizuit in urcare datele pentru lunile anterioare, pana la 76.000 de concedieri in lunile februarie si ianuarie, fata de 63.000, respectiv 22.000 anuntate anterior.

Analistii sunt mult mai atenti la evolutia angajarilor decat la cea a somajului, dar aceste date ingrijoratoare risca, din toate punctele de vedere, sa intareasca temerile privind amploarea probabilei recesiuni a economiei americane.

Miercuri, presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a recunoscut pentru prima data ca o recesiune este "posibila" in Statele Unite, ca urmare a dublei crize - imobiliare si financiare. Detaliile raportului confirma ca aceasta criza a afectat semnificativ celelalte sectoare ale economiei.

Sectorul constructiilor a pierdut 51.000 locuri de munca, cel industrial 48.000, cel al serviciilor si-a restrans numarul posturilor cu 35.000, iar sectorul comertului cu amanuntul a pierdut 12.000 de slujbe. Pe de alta parte, sectorul public a angajat 18.000 persoane, iar cel al educatiei si sanatatii a creat 42.000 de locuri de munca.

Salariul orar a urcat cu 0,3% in luna martie, in conformitate cu asteptarile analistilor. Cresterea anuala a salariului orar a fost de 3,6%, in usoara temperare fata de luna anterioara, cand avansul a fost de 3,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri