Aceasta reprezinta o dubla deceptie pentru analisti, care se asteptau la o reducere a numarului de slujbe cu 50.000 si la o rata a somajului de 5%, relateaza NewsIn.

Numarul de locuri de munca suprimate este cel mai mare din martie 2003, cand a inceput razboiul din Irak, iar somajul este la cea mai ridicata rata din septembrie 2005, dupa trecerea uraganului Katrina, indica datele oficiale publicate vineri de Departamentul american al Muncii.

Martie este a treia luna consecutiva de reducere a numarului locurilor de munca. In plus, ministerul a revizuit in urcare datele pentru lunile anterioare, pana la 76.000 de concedieri in lunile februarie si ianuarie, fata de 63.000, respectiv 22.000 anuntate anterior.

Analistii sunt mult mai atenti la evolutia angajarilor decat la cea a somajului, dar aceste date ingrijoratoare risca, din toate punctele de vedere, sa intareasca temerile privind amploarea probabilei recesiuni a economiei americane.

Citeste si:

Miercuri, presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a recunoscut pentru prima data ca o recesiune este "posibila" in Statele Unite, ca urmare a dublei crize - imobiliare si financiare. Detaliile raportului confirma ca aceasta criza a afectat semnificativ celelalte sectoare ale economiei.

Sectorul constructiilor a pierdut 51.000 locuri de munca, cel industrial 48.000, cel al serviciilor si-a restrans numarul posturilor cu 35.000, iar sectorul comertului cu amanuntul a pierdut 12.000 de slujbe. Pe de alta parte, sectorul public a angajat 18.000 persoane, iar cel al educatiei si sanatatii a creat 42.000 de locuri de munca.

Salariul orar a urcat cu 0,3% in luna martie, in conformitate cu asteptarile analistilor. Cresterea anuala a salariului orar a fost de 3,6%, in usoara temperare fata de luna anterioara, cand avansul a fost de 3,7%.