Criza creditelor cu grad ridicat de risc a adus si zambete pe buzele unora, pentru ca in 2007, cei mai bine platiti traderi din lume au incasat miliarde de dolari pentru ca au fost primii care au vazut colapsul pietei valorilor mobiliare garantate si a creantelor ipotecare riscante, informeaza AFP, citat de NewsIn.
"Pentru cei care pariaza pe o criza, cu cat este mai grava criza, cu atat castigurile lor sunt mai mari", a spus John Challenger de la Challenger, Gray & Christmas.

La inceputul lui 2006, declinul sectorului imobiliar din Statele Unite a orbit lumea financiara, insa, John Paulson a insistat ca finalul crizei era aproape.

Din spatele birourilor sale din Manhattan, patronul fondului de investitii Paulson & Co, a introdus - prin intermediul unor complexe instrumente financiare, in perspectiva unui colaps - produse financiare garantate prin credite imobiliare cu grad ridicat de risc. Initial a inregistrat pierderi, insa, a continuat.

"Cea mai mare parte a oamenilor spuneau ca pretul imobiliarelor nu scade niciodata la scara nationala. Specialistii in ipoteci au fost coplesiti de explozia imobiliarelor", a declarat recent Paulson pentru cotidianul economic Wall Street Journal.

In 2007, balonul de sapun a explodat. La 52 de ani, absolvent al Harvard, fara nici o legatura familiala cu secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, John Paulson castiga potul cel mare, in timp ce angajatorul sau din anii 80, banca de investitii Bear Stearns, incerca fara succes sa isi limiteze pierderile si este nevoita sa apeleze la puterea publica pentru a se salva.

Potrivit publicatiei Trader Monthly, care va afisa, duminica, clasamentul anual al celor mai bine platiti traderi si administratori de fonduri, John Paulson este de departe in fruntea listei, cu comisioane estimate la 3 miliarde dolari pe anul trecut pentru el si echipa sa.

Acesta reprezinta cel mai mare cec inregistrat vreodata pe Wall Street. "2007 a fost anul in care curajul, instinctul si determinarea de a se mentine pe pozitii contrare celorlalti care au platit scump", comenteaza un redactorul sef adjunct al Trader Montly, Rich Blake.

Declinul sectoarelor imobiliar si bancar, care ar putea costa bancile 400 miliarde dolari, potrivit Fondului Monetar International (FMI), a fost un chilipir pentru cel care ocupa a doua pozitie a clasamentului, Phil Falcone, tot din New York, in varsta de 45 ani. Castigurile fostului angajat al Barclays Capital, care in prezent administreaza fondurile Harbinger Capital Partners, sunt estimate la 1,75 miliarde dolari.

Criza creditelor cu grad ridicat de risc a reprezentat un pariu castigat si pentru multi alti traderi vedeta, precum Richard Perry, care ocupa locul 27 in clasament, cu 325 milioane dolari, sau John Burbank din San Francisco, pe locul 31, cu 275 milioane dolari.

"Detinem un sistem in care administratorii de fonduri pot paria sume uriase de bani pe evenimente defavorabile. Cu cat volatilitatea este mai ridicata, cu atat vom vedea castiguri extraordinare pentru cei care sunt de partea care trebuie", a spus Challenger, traderii au primit remuneratii generoase din partea clientilor care au avut de castigat de pe urma investitiilor.

In acelasi timp, nu trebuie doar sa apreciem corect, ci si sa stim sa investim la momentul potrivit, a precizat Challenger.

Oricare ar fi strategia lor castigatoare, in 2007, cei 100 cei mai bine platiti traderi din lume, care lucreaza in majoritate pentru fonduri de hedging, au castigat in medie 303,6 milioane dolari. Cinci dintre acestia au vazut renumaratia lor depasind un miliard.

John Paulson, care a atras in echipa sa o persoana intens mediatizata - fostul presedinte al Federal Reserve - Alan Greenspan, continua sa joace pe cartea crizei.

Autoritatea de reglementare bursiera (SEC) a deschis, potrivit presei, o ancheta asupra celor mai mari castiguri inregistrate la inceputul lunii martie de mai multe dintre fonduri, printre care si cele conduse de Paulson si Falcone, ca urmare a optiunilor de vanzare, pariind pe esecul masurilor luate de Bear Stearns inainte de catastrofa care a dus la preluarea bancii de catre JPMorgan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri