Problemele de creditare ale bancilor din SUA se vor agrava pe parcursul anului fata de stadiul in care se afla in prezent si este putin probabil sa atinga nivelul maxim inainte de anul viitor, a spus un analist de la RBC Capital Markets, citat de Reuters.
Analistul a adaugat ca deflatia din sectorul imobiliar va continua sa genereze presiuni asupra economiei americane.

"Pe masura ce inaintam in 2008, ne asteptam sa asistam la stoparea cresterii economice si la accentuarea presiunilor de recesiune", a spus analistul Gerard Cassidy, care a recomandat investitorilor sa isi reduca expunerea pe actiunile companiilor financiare.

Cassidy estimeaza pentru acest an un mediu politic nesigur, in contextul perioadei electorale din SUA, deteriorarea continua a elementelor fundamentale de pe piata imobiliara si un nivel mai ridicat al somajului, care vor creste costurile de creditare pentru sectorul bancar american.

"Suntem convinsi ca situatia creditelor se va inrautati fata de nivelul actual si se va extinde in acest an de la segmentul ipotecar spre actiunile companiilor listate din sector, dar si pe segmente precum carduri de credit, auto, proprietati comerciale, constructii si imprumuturi catre debitori foarte indatorati", se arata intr-o nota catre clienti a analistului.

Pe parcursul urmatorilor doi sau trei ani, falimentele in randul bancilor vor fi, cel mai probabil, din ce in ce mai dese, ajungand la cote dramatice fata de nivelurile scazute din perioada 2004-2007, pe masura ce problemele de creditare se amplifica in acest sector, a spus analistul, care crede ca tendintele actuale indica apropierea de recesiunea din 1990-1991.

"Anticipam ca pana la 150 de banci vor da faliment in urmatorii doi ani. Bancile care isi epuizeaza capitalul ca urmare a cresterii pierderilor de pe urma creditelor sunt cele mai expuse la faliment", a spus Cassidy.

Criza actuala a fost generata de o serie de incetari de plati in sectorul ipotecar din Statele Unite si apoi a luat amploare pe fondul pierderii increderii investitorilor in instrumentele exotice, secundare de investitii in credite si in bancile care le acorda.

Criza creditelor care a afectat pietele americane a avut impact si asupra celor de peste ocean, ceea ce a fortat autoritatile de reglementare si bancile centrale sa incerce sa opreasca o extindere la nivel mondial prin injectii de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri