Grupul petrolier kazah KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Rompetrol, a estimat ca impactul anual al taxei impuse pentru exporturile de petrol asupra operatiunilor companiei ar putea atinge 800 milioane dolari si ca isi va revizui planul de productie si de investitii.

Taxa va fi aplicata partial sau total exporturilor de petrol din unitatile de productie Uzenmunaigaz si Embamunaigaz, adaugand ca alte unitati cheie de productie ar putea fi exceptate de la plata taxei.

"In cazul in care taxa de 109,91 dolari/tona va fi aplicata intregii cantitati exportate de Uzenmunaigaz si Embamunaigaz, impactul financiar anual, inainte de impozitul pe profit, va fi de aproximativ 800 milioane dolari", sustin reprezentantii KazMunaiGaz.

"In eventualitatea unei cresteri a poverii fiscale, KazMunaiGaz va revizui planurile financiare, de productie si de investitii", auadaugat reprezentantii companiei.

Kazahstanul a decis astazi sa impuna incepand cu luna mai o taxa pentru exportul de petrol de 109,91 dolari/tona, masura ce va afecta cel mai mult companiile ce intentioneaza sa intre pe piata energetica din aceasta tara.

KazMunaiGaz a preluat, anul trecut, pachetul majoritar al The Rompetrol Group de la Rompetrol Holding, valoarea de piata a intregului grup The Rompetrol Group NV fiind calculata la 3,616 miliarde dolari.

The Rompetrol Group controleaza trei companii listate pe piata romaneasca de capital: Rompetrol Bucuresti (Rafinaria Vega), Rompetrol Rafinare (Rafinaria Petromidia) si Rompetrol Downstream. Grupul are afaceri de distributie in tarile vecine Romaniei, dar si in Georgia, Franta si Spania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romanii care au modernizat plapuma din lana si au scos-o la export
Setari Cookie-uri