Fondul Monetar International a estimat, costurile crizei actuale a sistemului financiar mondial la 945 miliarde dolari, din care 565 miliarde dolari sunt rezultatul expunerilor bancare la criza creditelor imobiliare cu grad ridicat de risc.
"Criza a depasit granitele pietei americane a creditelor cu grad ridicat de risc si a atins efectiv principalele piete imobiliare, creditul de consum si imprumuturile pentru companii", potrivit raportului semestrial asupra stabilitatii financiare mondiale al FMI.

Este pentru prima data cand FMI publica o estimare oficiala a pierderilor globale ale bancilor si ale altor institutii financiare, generate de acesta criza aparuta in Statele Unite.

La mijlocul lunii februarie, presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a estimat la 400 miliarde dolari pierderile legate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA.

Aceasta estimare a fost reactualizata ieri la valoarea de 565 miliarde dolari, potrivit unor surse din cadrul FMI.

Diferenta pana la 945 miliarde dolari include "alte categorii de imprumuturi si titluri emise in Statele Unite si care au legatura cu sectorul imobiliar comercial si cu creditele de consum si pentru companii", se mai arata in raportul FMI.

FMI si Banca Mondiala vor avea reuniunile de primavara pe 12 si 13 aprilie la Washington.

In cadrul ultimei intalniri, care a avut loc in octombrie, FMI a fost criticat de mai multe state emergente, care i-au reprosat ca nu a anticipat criza creditelor, iscata intr-o tara bogata, si ca a tratat prea usor efectele acesteia.

"Fondul Monetar International nu a avut de spus nimic constructiv asupra acestei crize si s-a comportat extrem de prudent in privinta recomandarilor, prudenta justificata de caracterul inedit al problemelor", a apreciat ministrul de finante brazilian, Guido Mantenga.

La mijlocul lui decembrie, noul director general al institutiei, Dominique Strauss-Kahn, a anuntat reanalizarea acestui subiect.

"Evenimentele recente de pe piata creditelor din statele dezvoltate arata ca stabilitatea financiara nationala si internationala nu trebuie considerata ca fiind garantata", explica FMI intr-un nou program de lucru, a carui scadenta corespunde cu data reuniunii de primavara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri