Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, a anuntat, marti, ca si-a sporit profitul de peste trei ori in 2007, peste estimarile analistilor, in timp ce datoria neta a scazut, ca urmare a capacitatii de a genera lichiditate.

Rosneft lua in considerare diferite modalitati de refinantare a datoriei sale extraordinare si si-ar putea folosi partial lichiditatea solida ca sa isi achite datoria, a declarat directorul financiar al companiei, Peter O'Brien, intr-un interviu acordat Reuters.

Compania a anuntat ca profitul sau net din 2007, calculat potrivit standardelor de contabilitate americane (GAAP), s-a triplat pana la 12,86 miliarde dolari, in timp ce vanzarile au crescut cu aproape 50%, pana la 49,216 miliarde dolari, comparativ cu nivelul de 33,099 miliarde dolari din 2006.

Rosneft a atribuit cresterea achizitiilor, scumpirii energiei pe plan international, cresterii productiei si volumelor de rafinare, precum si controalelor stricte ale costurilor, in pofida aprecierii sustinute a rublei.

Rosneft, care a devenit anul trecut una dintre cele mai indatorate companii rusesti, dupa ce s-a imprumutat masiv ca sa cumpere activele fostei companii concurente Yukos, a anuntat ca datoria sa neta a scazut la 31 martie pana la 23,8 miliarde dolari, de la 26,3 miliarde dolari la 31 decembrie 2007, nivel sub cel de 27,8 miliarde dolari din 30 septembrie 2007.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si