Fondul Monetar International (FMI) si-a redus previziunile privind cresterea economica din Europa, a tras un nou semnal de alarma asupra inflatiei din regiune si a sugerat ca Banca Centrala Europeana "si-ar putea permite o relaxare a politicii monetare", relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Fondul Monetar International si-a redus previziunile pentru cresterea economica din Europa si a avertizat ca pietele financiare sunt expuse la turbulentele sectorului ipotecar din SUA, iar conditiile de creditare se inaspresc din ce in ce mai mult.

"Epunerea la piata creditelor ipotecare cu grad mare de risc din Statele Unite - in mod direct sau prin diferite canale si vehicule de investitii structurate - a redus deja capitalul bancilor in mai multe tari si le-a fortat sa isi extinda bilantul contabil", scrie FMI in raportul World Economic Outlook.

"Ca rezultat, conditiile de creditare se inaspresc si riscurile asumate sunt din ce in ce mai mari, ceea ce va avea repercusiuni negative asupra cererii interne", arata raportul.

FMI se asteapta ca economia din zona euro sa creasca modest - cu 1,4% - in acest an, in scadere fata de previziunile exprimate in ianuarie - de 1,6% - si de cele din octombrie - de 2,1%. Pentru 2009, institutia estimeaza o crestere de doar 1,2%. In 2007, nivelul a fost de 2,6%.

In Marea Britanie, cresterea economica din 2008 este estimata la 1,6%, in scadere fata de previziunile din octombrie de 2,3%. Comparativ, nivelul cresterii economice din 2007 a fost de 3,1%. Previziunile FMI anunta o "revenire moderata" pentru 2009.

In momentul in care rapoartele au relevat in cursul saptamanii trecute ca FMI si-a redus drastic previziunile, unii dintre liderii europeni au reprosat institutiei ca adopta o atitudine pesimista. Liderii au sustinut ca zona euro a suportat bine problemele din Statele Unite si ca economia a dat foarte putine semne ca s-ar confrunta cu probleme.

Inflatia ramane, in continuare, incomod de ridicata in zona euro, dar FMI se asteapta ca presiunile inflationiste sa se modereze in 2009. Aceasta situatie sugereaza ca Banca Centrala Europeana "si-ar putea permite o relaxare a politicii adoptate", dupa ce a mentinut dobanda cheie la acelasi nivel din iunie 2007, potrivit FMI.

"In mod similar, in timp ce inflatia ramane un motiv de ingrijorare in Marea Britanie, deteriorarea previziunilor privind activitatea ar trebui sa atenueze presiunile inflationiste si sa acorde spatiul necesar unei noi relaxari a politicii monetare", au declarat reprezentantii FMI.

Fondul Monetar International considera ca riscurile legate de previziunile sale asupra cresterii economice din Europa sunt, in general in echilibru, in conditiile in care amenintarile financiare si externe creeaza riscuri, in timp ce cererea interna ar putea fi mai puternica decat s-a estimat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Privatizarea Romtelecom: Mai e o luna pana la momentul ZERO