BCE a mentinut dobanda cheie ca urmare a temerilor in crestere privind inflatia

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda cheie la 4%, in conformitate cu asteptarile analistilor, care anticipau ca accentuarea inflatiei, corelata cu inrautatirea perspectivelor economice, va determina BCE sa isi pastreze pozitia actuala pentru a zecea luna consecutiv, arata Reuters, potrivit NewsIn.

Economistii asteapta conferinta de presa a presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, in cadrul careia seful institutiei va explica motivatiile economice din spatele deciziei consiliului guvernatorilor BCE.

"Nu ma astept la prea multe surprize azi din partea BCE, deoarece autoritatile de politica monetara au facut in ultimele saptamani remarci clare legate de inflatie", a spus un economist de la UniCredit, Aurelio Maccario, citat de Reuters.

Inflatia anuala din zona euro a ajuns la 3,5% in martie, in pofida efectului aprecierii euro, care tempereaza inflatia. Euro s-a apreciat joi pana la un nou maxim fata de dolar, in contextul in care situatia economica din Statele Unite se deterioreaza, iar pe pietele financiare persista turbulentele. Euro s-a apreciat pana la un nivel record si fata de lira sterlina.

Piata obligatiunilor si cea valutara au fost putin afectate de decizia BCE.

Toti cei 80 de economisti chestionati de Reuters saptamana trecuta au estimat ca BCE va mentine dobanda de politica monetara la sedinta de saptamana aceasta, iar estimarile privind momentul unei decizii de coborare a dobanzii cheie indica ca o astfel de miscare nu va avea loc inainte de a doua jumatate a anului.

Trichet ar putea comenta despre starea pietelor financiare inainte de reuniunea de vineri a grupului celor mai industrializate sapte state cele ale lumii (G7), pentru a discuta reactia G7 la turbulentele de pe pietele de credit, a mai spus analistul de la grupul bancar italian UniCredit.

"BCE este clar dispusa sa redea increderea pe piata, mai ales pe termen scurt", a mai spus Maccario.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri