Producatorul olandez de bere Heineken vrea sa cumpere divizia de bauturi a grupului elvetian Eichhof Holding AG pentru 278,5 milioane franci elvetieni (275,5 milioane dolari).

"Tranzactia urmarita va intari pozitia Heineken, de numarul doi pe piata, oferind o cota de piata combinata de 23%", arata un comunicat emis de Heineken.

Heineken a estimat valoarea de piata a diviziei de bauturi la 290 milioane franci elvetieni, adaugand ca va plati de 12 ori castigurile inainte de taxe, depreciere si amortizari (EBITDA) in cadrul afacerii ce urmeaza sa se incheie in al treilea trimestru.

Companiile incluse in indicele DJ Stoxx al firmelor alimentare si de bauturi au o valoare medie de piata de 9,7 de ori mai mari decat castigurile de baza, iar in cazul Heineken cifra este de 7 ori mai mare, potrivit estimarilor din presa straina.

"Este o afacere de preluare de mica amploare, dar benefica", arata o nota emisa de analistii din cadrul Rabo Securities. "Estimam ca preluarea va majora castigurile inainte de taxe, depreciere si amortizari ale grupului cu 0,5%. Carlsberg ramane lider de piata in Elvetia, cu o cota de piata de 40%".

Divizia de bauturi a grupului Eichhof produce bere, bauturi fara alcool si vin si a avut un volum de productie de 361.000 hectolitri in 2007.

Companiile planuiesc formarea unei noi companii, Eichhof Getraenke Holding AG, printr-o desprindere in urma careia fiecare actionar Eichhof Holding ar primi o actiune noua in cadrul Eichhof Getraenke.

Heineken vrea sa lanseze o oferta publica pentru cumpararea Eichhof Getraenke pe 7 mai, in care vor fi ofertate 66,67% dintre actiuni.

Heineken a anuntat ca achizitia trebuie sa fie aprobata de autoritatea elvetiana de reglementare a concurentei si ca va fi finantata din creditele deja contractate. Achizitia va contribui la castiguri incepand din 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Florin Prunea, condamnat la 9 luni de inchisoare
Setari Cookie-uri