Decizia de politica monetara era asteptata, ca umare a statisticilor care au indicat o scadere pe piata imobiliara, o diminuare a increderii consumatorului si o incetinire a cresterii economice.

Turbulentele de pe pietele financiare au dus la o reticenta a bancilor de a acorda credite, ceea ce inseamna ca micsorarile anterioare ale dobanzii cheie a Bank of England au avut putin impact - daca au avut vreunul - asupra consumatorilor si afacerilor, comenteaza analistii.

Dobanzile la creditele ipotecare pentru multi clienti au crescut de fapt, iar sondajul bancii centrale de saptamana trecuta despre conditiile de creditare a avertizat ca situatia s-ar putea inrautati.

Cu toate acestea, autoritatile de politica monetara sunt ingrijorate si din cauza presiunilor asupra preturilor. Inflatia s-a mentinut din octombrie pana in prezent peste nivelul de 2% tintit de banca centrala si ar putea sa se accentueze daca scumpirea alimentelor si a altor marfuri se extinde la nivelul intregului sistem economic.