Carrefour, al doilea lant de magazine din lume, a spus ca planurile strategice ale companiei pe care o conduce raman neschimbate, in pofida recentei miscari a firmei Blue Capital de a-si majora detinerea la Carrefour.
Blue Capital anuntase saptamana trecuta ca si-a majorat detinerea la lantul francez de supermarketuri de la 9,1% pana la 10,7% din actiunile companiei. Firma Blue Capital este detinuta in comun de compania cu capital mixt a miliardarului francez Bernard Arnault si de un grup american, Colony Capital.

"Nu vad nicio schimbare operationala sau strategica in cadrul grupului", a declarat Jose Luis Duran, directorul general al Carrefour, citat de NewsIn.

Arnault si Colony Capital si-au extins treptat influenta lor asupra Carrefour, de cand au devenit actionari, incepand cu anul trecut.

In 2007, Nicolas Bazire, ajutorul principal al lui Arnault, si Sebastien Bazin, seful Colony Capital, au castigat cate un loc in consiliul de supraveghere al Carrefour. Arnault este si seful grupului de produse de lux LVMH.

Blue Capital a solicitat, de asemenea, un al treilea loc in comitetul director al Carrefour si a anuntat ca si-ar putea majora pachetul de actiuni pe care il detine la companie.

Blue Capital este in prezent cel mai mare actionar individual al Carrefour, inainte de familia Halley. Detinerea familiei Halley se ridica anterior la 13% din Carrefour, dar in martie membrii acesteia au hotarat sa imparta pachetul de actiuni intre doua firme separate cu capital mixt, Halley Participations SAS si Comet BV.

Duran a confirmat si tintele financiare pe 2008 ale Carrefour la adunarea anuala a actionarilor. Compania estimeaza ca va avea vanzari cuprinse intre 6% si 8% in acest an.

La fel ca alti comercianti cu amanuntul, Carrefour s-a confruntat sa genereze valoare din activele sale profitabile, intampinand presiuni din partea unor actionari ca Blue Capital.

Duran a reiterat ideea ca lantul de magazine pe care il conduce vrea sa obtina intre 1 si 1,5 miliarde euro printr-un plasament privat de actiuni in divizia Carrefour Property in ultimul trimestru al acestui an.

In martie, Carrefour a afisat o majorare a profiturilor din 2007 si a estimat o crestere mai rapida in 2008. Carrefour intentioneaza sa returneze investitorilor suma de 4,5 miliarde euro in urmatorii ani, din vanzarea de active.

Cotatia actiunilor Carrefour a crescut cu 0,7%, pana la 46,84 euro la inceputul celei de a doua parti a sedintei de tranzactionare de pe piata pariziana, conferind companiei o valoare de piata de aproape 33 miliarde euro.

Titlurile Carrefour s-au ieftinit cu aproape 12% de la inceputul anului pana in prezent, comparativ cu o depreciere cu 19% a indicelui bursier DJ Stoxx al sectorului european de retail.

Lantul de magazine este prezent pe piata romaneasca, unde opereaza prin subsidiara Carrefour Romania si va inaugura in 17 aprilie al 12-lea hipermarket din tara, la Suceava, investitia medie pentru o unitate fiind de circa 20 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri