Ritmul de crestere a comertului mondial s-ar putea tempera pana la nivelul de 4,5% in acest an, de la 5,5% in 2007, din cauza incetinirii avansului economic in statele dezvoltate, arata previziunile publicate joi de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), relateaza AFP.

Previziunile pentru acest an s-ar putea chiar inrautati. Astfel, o incetinire peste aseptari a cresterii economice mondiale ar putea tempera cresterea comertului "mult sub nivelul estimat de 4,5%", se mentioneaza in raport, potrivit NewsIn.

"Trebuie sa spun ca am avut ceva dificultati pentru a obtine aceasta estimare (de 4,5%) pentru ca sunt multe incertitudini referitoare la economia mondiala in acest moment. Fara indoiala, va trebui sa reevaluam aceasta estimare la finalul celui de-al treilea trimestru", a declarat seful serviciului economic al OMC, Patrick Low.

Incertitudinea este provocata "evident de turbulentele de pe pietele financiare. Pentru moment acestea nu au avut un imapct asupra economiei reale, insa nu putem exclude aceasta posibilitate", a adaugat Low.

Pretul petrolului este, de asemenea, "un risc in plus", a spus un alt economist de la OMC, Michael Finger, care a adaugat ca previziunile au fost elaborate pe baza unui pret mediu de 95 dolari/baril in 2008.

"Nu stim ce se poate intampla in cel de-al doilea semestru. Daca se va inregistra o recesiune, aceasta ar putea sa coboare pretul petrolului", a mai spus Finger.

In raportul referitor la comertul mondial din 2007 si la perspectivele pentru 2008, organizatia arata ca incetinirea cresterii economice a statelor dezvoltate nu este decat partial compensata de cresterea sustinuta a economiilor emergente.

Previziunile pentru cresterea economica, de 1,1,% pentru statele dezvoltate si de peste 5% pentru tarile in curs de dezvoltare, ar trebui sa aiba drept efect majorarea comertului mondial cu 4,5% in termeni reali, adica tinand cont de nivelul inflatiei, au subliniat reprezentantii OMC.

In 2007, comertul mondial a crescut cu 5,5%, mult sub nivelul din 2006, de 8,5%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Primăria Romei va amenda cu până la 500 euro pe cei care aruncă măşti pe stradă
Setari Cookie-uri