OMV a raportat scaderea marjelor de rafinare in primul trimestru din 2008 fata de trimestrul precedent in timp ce divizia de productie de petrol a afisat marje relativ stabile, conform comunicatului emis de companie.

Productia de petrol si gaze naturale a OMV s-a ridicat in primul trimestru din 2008 la 322.000 barili echivalent petrolier pe zi, un nivel similar cu cel din trimestrul IV din 2007.

Productia in Romania, care s-a stabilizat in cursul anului trecut, a crescut fata de al patrulea trimestru din 2008, in primul rand datorita majorarii volumelor de gaze naturale.

Diferentialul Brent-Ural este asteptat a fi mai mare decat cel realizat in al patrulea trimestru din 2007, in mare parte datorita diferentei de pret dintre cele doua tipuri de petrol.

Pretul la gaze naturale pentru producatori s-a ridicat in Romania la 466,7 lei pe mia de metri cubi (197,5 dolari), fata de nivelul de 470 lei pe mia de metri cubi in al patrulea trimestru din 2007.

Conform unui acord semnat in martie cu guvernul Romaniei, Petrom a contribuit cu 14,5 milioane lei la nou-creatul Fond Social de Gaze.

Deprecierea dolarului in raport cu euro a continuat sa afecteze veniturile, efect contracarat in parte de deprecierea leului fata de euro, care a generat un efect pozitiv asupra cheltuielilor calculate in moneda unica europeana.

Cheltuielile de explorare au fost sub nivelul din al patrulea trimestru din 2007.

In sectorul de rafinre, marjele au scazut fata de al patrulea trimestru din 2007, din cauza reducerii profitabilitatii operatiunilor de rafinare de benzina si petrol, conform comunicatului OMV.

Vanzarile diviziei de rafinare s-au cifrat la niveluri comparabine cu T4 2007, insa au depasit prezultatul din primul trimestru din 2007, datorita sporirii vanzarilor de combustibil pentru incalzire.

Cresterea preturilor la petrol a sporit costurile consumului de energie, insa a dus si la sporirea stocurilor.

Sectorul de marketing a beneficiat de cresterea marjelor, insa volumele au fost sub nivelul din al patrulea trimestru din 2007.
Vanzarile Petrom au crescut fata de T4 2007, din cauza temperaturilor scazute inregistrate in Romania.

OMV si-a majorat detinerea in grupul turcesc Petrol Ofisi de la 39,6% la 40,4%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si