Pretul petrolului a urcat ieri la valori de peste 55 $/barilul, ca urmare a cererii mari de carburanti din Statelor Unite, cel mai mare consumator pe plan mondial. Pretul titeiului light sweet crude cu livrare in luna iulie a crescut pe piata americana a marfurilor (NYMEX) cu 20 de centi si a ajuns la 55,77 $/baril. De la inceputul anului, pretul petrolului a crescut cu 28%, iar in ultima luna acesta a urcat cu 9 dolari.

Piata nu a reactionat la cresterea cu 500.000 de barili/zi a productiei, anuntata de OPEC. De altfel, reprezentantii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol sunt de parere ca problema nu vine de la productia de petrol, ci de la imposibilitatea de a transforma tot petrolul in produse finite. Ali al-Naimi, ministrul petrolului din Arabia Saudita, a afirmat ieri ca regatul este gata sa livreze mai mult petrol daca acest lucru va fi cerut de catre clienti. "Suntem pregatiti sa producem mai mult petrol", a spus el, "insa aduceti-ne clienti pentru acesta".

Pretul carburantilor ar putea depasi un euro pe litru, daca pretul petrolului ramane la fel

Rafinariile americane lucrau, la 10 iunie, la 96,7% din capacitatea maxima de procesare, insa cererea pentru produse finite creste tot mai mult. Cererea pentru produse rafinate este mai mare cu 6,5 procente in ultimele patru saptamani fata de perioada similara a anului trecut, iar cea pentru benzina cu trei procente.

Cresterea pretului petrolului pe plan international afecteaza puternic si Romania. Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat ca pretul carburantilor va depasi in urmatoarele luni nivelul de un euro pe litru, daca pe plan international pretul petrolului va ramane la fel de sus, iar accizele nu vor fi modificate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cum cresti sustenabil un festival? Laura Coroianu, despre Awake
Setari Cookie-uri