Pretul petrolului incepe saptamana la nivelul de 116,60 dolari pe baril, la bursele electronice din Asia, dupa ce Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a precizat ca nu se asteapta sa majoreze productie, informeaza AFP, citat de NewsIn.

In schimburile matinale, pretul barilului de petrol "light sweet crude", cu livrare in mai, a scazut cu 9 centi, la 116,60 dolari pe baril, fata de nivelul de 116,69 dolari inregistrat vineri la New York, cand titeiul a depasit pentru prima data pragul de 117 dolari pe baril.

Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in iunie, s-a ieftinit cu cinci centi, la 113,87 dolari pe baril.

De mai multe zile, pretul petrolului a depasit zilnic valorile record precedente, din cauza evolutiei elementelor fundamentale ale pietei sub presiunea factorilor conjuncturali precum deprecierea dolarului, care ieftineste materiile prime, preferate de investitori pentru a se apara de inflatie.

Pretul petrolului a crescut cu 54 de dolari fata de nivelul inregistrat in urma cu un an la New York si cu 47 de dolari fata de pretul atins la Londra in perioada similara din 2007.

Contribuind la spirala scumpirilor, ministrul algerian al energiei si minelor, care este si presedinte al OPEC, Chakib, Khelil, a estimat duminica faptul ca organizatia nu are nevoie sa pompeze mai mult petrol in perioada imediat urmatoare, in ciuda apelurilor in acest sens ale statelor consumatoare.

Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a afirmat provocator ca barilul nu este inca destul de scump.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si