Economistii privesc cu tot mai mult pesimism perspectivele economice ale Statelor Unite si se tem din ce in ce mai tare ca economia va intra in recesiune in lunile urmatoare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Asociatia Nationala a Economistilor (NABE) a anuntat ca cei 109 economisti care au fost chestionati in cadrul sondajului anual desfasurat intre 24 martie si 8 aprilie au fost "deosebit de pesimisti" in legatura cu activitatea din primul trimestru si cu perspectivele pe termen scurt.

"Pentru prima data in ultimii cinci ani, rapoartele ce au anuntat scaderi ale marjelor de profit le-au depasit ca numar pe cele care au anuntat o crestere a marjelor in primul trimestru din 2008, iar cererea a inregistrat cea mai slaba crestere de la recesiunea din 2001", a spus un economist din cadrul Associated General Contractors of America.

Aproximativ 30% dintre respondenti se asteaptau ca produsul intern brut (PIB), principala masura a activitatii economice, sa scada in prima jumatate a anului 2008 si majoritatea celorlalti au estimat o crestere economica anuala de sub 1%.

Prin comparatie, la sondajul din ianuarie, numai 10% dintre respondenti estimau o scadere a ritmului economic in prima jumatate a anului.

O recesiune este de obicei definita ca doua trimestre consecutive in care se inregistreaza o scadere a PIB-ului. Ultima recesiune a avut loc in Statele Unite in martie-noiembrie 2001.

NABE a anuntat ca scaderea accentuata a cererii de bunuri si servicii, anuntata de membrii sai in primul trimestru "este in rand cu alte semne ce indica o scadere a economiei americane si o posibila recesiune".

Administratia Bush a refuzat in repetate randuri sa speculeze in legatura cu inceputul unei recesiuni, desi secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, admite ca economia "a scazut drastic".

Presedintele George W. Bush a declarat vineri ca administratia de la Casa Alba a prevazut o scadere a economiei din toamna trecuta si a pus in aplicare un plan de stimuli economici pentru a o preveni. Niciuna dintre aceste declaratii nu a multumit oamenii de afaceri.

70% dintre economisti spun ca sunt mai pesimisti decat in urma cu trei luni, potrivit NABE. Printre alte motive de ingrijorare, 66% dintre respondenti au spus ca in primul trimestru au platit mai mult pentru materiile prime, acesta fiind cel mai mare procent inregistrat din 2004. Acestia au pus diminuarea marjelor de profit pe seama slabirii pietelor si a scumpirii marfurilor. Tot mai multi economisti au fost afectati de inasprirea conditiilor de creditare.

"39% dintre respondenti au spus ca inasprirea conditiilor de creditare le-a afectat afacerile, fata de 26% in ianuarie", a mai anuntat NABE.

Angajatorii au fost prudenti in majorarea numarului de locuri de munca, 34% spunand ca vor majora numarul de angajati in urmatoarele sase luni si 26% planificand disponibilizari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri