Novartis, care "digereaza" inca efectele achizitiei companiei specializata pe tratamente oculare, Alcon Inc. in schimbul a 39 miliarde dolari, a reafirmat obiectivele privind vanzarile si cresterea grupului pentru intreg anul 2008.

Al doilea producator de medicamente al Europei, din punct de vedere al valorii de piata, se confrunta cu aceleasi probleme ca multi dintre rivalii sai, legate de scaderea castigurilor din cauza reducerii vanzarii la unele dintre principalele medicamente si de presiunile specifice pietei.

Insa Novartis a profitat de pe urma slabiciuni dolarului in primul trimestru, precum si de pe urma performantei diviziei de vaccinuri, care a inregistrat o crestere de 21% a vanzarilor, la 280 milioane dolari. Vanzarile grupului au depasit estimarile, urcand cu 9%, la 9,91 miliarde dolari.

Citeste si:

Veniturile obtinute de pe urma vanzarii de medicamentelor a crescut cu 6%, la 6,26 miliarde dolari, in ciuda concurentei pe piata medicamentelor generice.

Titlurile grupului Novartis, cu sediul la Berna, se tranzactioneaza la un nivel de 11 ori mai mare decat cel al castigurilor pe actiune estimate pentru 2009, conform Reuters, cu mult peste cel al omologilor europeni precum GlaxoSmithKline Plc si Sanofi-Aventis SA, din cauza diversitatii sporite.

Analistii chestionati de Reuters se asteptau la un profit net de 1,83 miliarde dolari in primul trimestru din 2008 si la vanzari de 9,63 miliarde dolari.