Din Irak in Ecuador, companiile petroliere internationale au renuntat la mandria lor si au acceptat conditii contractuale pe care le-ar fi refuzat acum cativa ani, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Pretul petrolului a crescut de peste cinci ori din 2002 pana in prezent, ceea ce ii incurajeaza, atat pe producatorii membri ai Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cat si pe cei din afara grupului, sa ceara o parte mai mare din veniturile record si sa impuna companiilor petroliere nationale sa controleze mai aspru rezervele mari de titei din lume.

Pretul petrolului a atins, la sfarsitul saptamanii, un nou record de 117 dolari/baril.

"Producatorii devin mai fermi cand dicteaza conditiile, fortand companiile sa analizeze contracte pe care in trecut ar fi preferat sa nu le accepte", a comentat un analist pentru piata energiei de la centrul londonez pentru studii privind energia globala (Centre for Global Energy Studies), Julian Lee. "Este o reactie standard a producatorilor de petrol la scumpirea titeiului", a explicat Lee.

Kuweit si Irak, tari membre ale OPEC, negociaza contracte pentru servicii petroliere cu firme energetice importante cum ar fi Exxon Mobil sau Royal Dutch Shell. In Ecuador, presedintele de stanga, Rafael Correa, a fortat companiile internationale sa schimbe contracte prin care primeau o parte din productia de petrol pentru servicii.

Acelasi gen de afaceri este negociat si in sectorul energetic privat din Mexic, stat ce nu este membru al OPEC, in contextul in care Mexicul vrea sa gaseasca rezerve petroliere subacvatice, pentru a compensa scaderea productiei interne.

Companiile petroliere internationale, supravegheate de actionari cu privire la felul in care isi gestioneaza noile rezerve, prefera contractele de impartire a productiei, prin care primesc o cota din productia petroliera, ceea ce le incurajeaza sa isi asume riscuri de explorare.

Companiile petroliere internationale trebuie sa "isi regandeasca profund domeniul", ca sa "supravietuiasca" in noul context petrolier internationale, a estimat, la randul sau, presedintele director general al grupului petrolier italian Eni, Paolo Scaroni, cu ocazia Forumului International pentru Energie de la Roma, citat de AFP.

"In anii 1970, companiile petroliere energetice internationale controlau aproape 75% din rezervele petroliere mondiale si 80% din productie. In prezent, acestea controleaza doar 6% din rezervele petroliere si 20% din cele de gaze naturale, respectiv 24% din productia de petrol si 35% din cea de gaze naturale, restul fiind in mainile companiilor nationale", a mentionat seful Eni, citat de AFP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri