Dupa ce mai multe saptamani piata valutara a atras atentia investitorilor, cresterea din ultimele zile a pretului petrolului face ca pentru aceasta saptamana toti ochii sa se indrepte in aceasta directie. Intrebarea pe care si-o pun toti participantii la piata este cat timp vor mai putea urca bursele in conditiile unei cresteri atat de puternice a pretului petrolului.
In ultimele zile actiunile companiilor din domeniul energetic s-au apreciat si acest lucru a ridicat indicii bursieri ai marilor piete. Restul companiilor listate au costuri de productii in crestere, cu estimari de profituri mai mici, datorita scumpirii petrolului si, ca efect preturile actiunilor ar putea sa scada. Saptamana trecuta a adus cresteri pentru indicii Bursei New York-eze. Dow Jones a castigat 1,05% fata de finalul saptamanii trecute, Standard & Poor?s 500 1,57%, iar Nasdaq Composite 1,31%. Barilul de petrol a terminat vineri sedinta de tranzactionare la Bursa de Marfuri din New York (NYMEX) la valoarea de 58,47 $. In aceeasi zi, pretul petrolului atinsese 58,60 $/baril, cel mai ridicat pret de la inceperea tranzactionarii sale la NYMEX in anul 1983. "Apropierea pretului petrolului de 60 $/baril face rau economiei, pentru ca duce la inflatie", spune Todd Leone, de la S.G. Cowen New York.

In conditiile instabilitatii create de pretul petrolului o parte dintre investitori au ales sa-si protejeze detinerile cumparand aur. Fapt ce a facut ca pretul acestuia sa atinga vineri la Londra valoarea maxima din ultimele sase saptamani, 437,50 $/ uncie, in ciuda cresterii din ultima vreme a dolarului.

Vineri urmeaza sa fie publicate datele privind bunurile de folosinta indelungata vandute de firmele americane, eveniment care ar putea influenta preturile actiunilor. Previziunile analistilor economici chestionati de Reuters dau o crestere cu un procent a acestora. Companiile cele mai importante care vor anunta rezultate financiare in aceasta saptamana sunt Kroger Co., Morgan Stanley si FedEx. Pretul actiunilor Morgan Stanley a crescut cu 3% saptamana trecuta, ca urmare a anuntului facut de directorul general Philip Purcell referitor la viitoarea sa retragere. Analistii sunt mai rezervati decat cu alte ocazii. "Stim cu totii ca profiturile nu au mai crescut la fel de mult. Nu ne asteptam la cresteri ale acestora cu 20%, ca anul trecut", afirma John Caldwell, de la McDonald Financial Group Cleveland.

Peste toate acestea ramane marele semn de intrebare reprezentat de pretul petrolului. Deja se vorbeste de o crestere a acestuia peste pragul de 60 $/baril ca despre un lucru normal, iar analistii estimeaza ca se va ajunge la 80 $/baril cel mai tarziu in primavara anului viitor. Va fi de vazut cati dintre investitorii actuali vor mai dori sa plaseze banii in companii cu costuri de productie mai ridicate si profituri mai mici.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri