In ultimele zile actiunile companiilor din domeniul energetic s-au apreciat si acest lucru a ridicat indicii bursieri ai marilor piete. Restul companiilor listate au costuri de productii in crestere, cu estimari de profituri mai mici, datorita scumpirii petrolului si, ca efect preturile actiunilor ar putea sa scada. Saptamana trecuta a adus cresteri pentru indicii Bursei New York-eze. Dow Jones a castigat 1,05% fata de finalul saptamanii trecute, Standard & Poor?s 500 1,57%, iar Nasdaq Composite 1,31%. Barilul de petrol a terminat vineri sedinta de tranzactionare la Bursa de Marfuri din New York (NYMEX) la valoarea de 58,47 $. In aceeasi zi, pretul petrolului atinsese 58,60 $/baril, cel mai ridicat pret de la inceperea tranzactionarii sale la NYMEX in anul 1983. "Apropierea pretului petrolului de 60 $/baril face rau economiei, pentru ca duce la inflatie", spune Todd Leone, de la S.G. Cowen New York.

In conditiile instabilitatii create de pretul petrolului o parte dintre investitori au ales sa-si protejeze detinerile cumparand aur. Fapt ce a facut ca pretul acestuia sa atinga vineri la Londra valoarea maxima din ultimele sase saptamani, 437,50 $/ uncie, in ciuda cresterii din ultima vreme a dolarului.

Vineri urmeaza sa fie publicate datele privind bunurile de folosinta indelungata vandute de firmele americane, eveniment care ar putea influenta preturile actiunilor. Previziunile analistilor economici chestionati de Reuters dau o crestere cu un procent a acestora. Companiile cele mai importante care vor anunta rezultate financiare in aceasta saptamana sunt Kroger Co., Morgan Stanley si FedEx. Pretul actiunilor Morgan Stanley a crescut cu 3% saptamana trecuta, ca urmare a anuntului facut de directorul general Philip Purcell referitor la viitoarea sa retragere. Analistii sunt mai rezervati decat cu alte ocazii. "Stim cu totii ca profiturile nu au mai crescut la fel de mult. Nu ne asteptam la cresteri ale acestora cu 20%, ca anul trecut", afirma John Caldwell, de la McDonald Financial Group Cleveland.

Peste toate acestea ramane marele semn de intrebare reprezentat de pretul petrolului. Deja se vorbeste de o crestere a acestuia peste pragul de 60 $/baril ca despre un lucru normal, iar analistii estimeaza ca se va ajunge la 80 $/baril cel mai tarziu in primavara anului viitor. Va fi de vazut cati dintre investitorii actuali vor mai dori sa plaseze banii in companii cu costuri de productie mai ridicate si profituri mai mici.