"Estimam o scadere drastica a economiei Statelor Unite in acest an si o crestere foarte slaba in Europa. Criza va dura cu sase pana la noua luni mai mult decat am prevazut anterior", a spus Gurria, citat de cotidianul ceh Hospodarske Noviny.

Gurria urmeaza sa prezinte previziunea facuta de OECD pentru Cehia in cursul zilei de joi. Acesta a mentionat ca nicio tara dezvoltata nu va fi complet ferita de criza mondiala declansata de problemele din piata creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite.

"Criza va avea un impact asupra tuturor tarilor dezvoltate", a declarat acesta pentru cotidian. "Insa problema nu este criza creditelor ipotecare in sine sau problemele reale ale economiei americane. Suntem grav afectati de o enorma criza de incredere".

Citeste si:

Un sondaj Reuters efectuat la inceputul acestei saptamani a indicat parerea analistilor ca economia americana aproape a stagnat in primul trimestru si ca va scadea de acum si pana in iunie, insa ca o recesiune ar fi mai putin severa decat cea de la inceputul anilor 1990.

Pentru acest an, economistii intrevad o crestere economica de 1% in Statele Unite, sub estimarile facute in martie, de 1,4%, desi au prevazut o revenire la 2,1% in 2009.

Un alt sondaj Reuters a indicat o crestere de 1,5% in zona euro in acest an, in scadere fata de estimarile din ianuarie, de 1,8%. Gurria a spus ca nu recomanda o actiune ampla a guvernelor europene, de a mentine cresterea economica prin coborarea dobanzii de politica moentara, pentru ca acest lucru ar putea adanci deficitul fiscal.