Petrolul tranzactionat pe piata americana, cu livrare in iunie, s-a ieftinit cu 11 centi, pana la 115,95 dolari/baril, dupa ce joi pretul scazuse cu inca 2,24 dolari/baril la New York.

Preturile au scazut cu 3,6% fata de nivelul record de 119,90 dolari/baril, atins marti. Dolarul in depreciere devalorizase activele financiare din Statele Unite la acel moment, ceea ce a impins fondurile sa se indrepte catre petrol si marfuri.

"Riscul unei incetiniri economice in Uniunea Europeana a dus la vanzarea euro fata de dolar", a spus Tetsu Emori, manager de fonduri de la Astmax Co Ltd din Tokio.

Dolarul s-a stabilizat fata de euro si fata de yen astazi, mentinandu-si cotatiile dupa statisticile din ziua precedenta, care au aratat o revenire a pietei americane a muncii.

Citeste si:

Lucrarile obisnuite de mentenanta de la rafinaria BP din Texas City a moderat ieftinirea petrolului, ca si intreruperile de productie din Nigeria sau o greva de doua zile planificata la o rafinarie scotiana - care ar putea afecta 700.000 barili/zi din livrarile de petrol din Marea Nordului.

BP va inchide o unitate de productie de benzina de 62.000 barili/zi la rafinaria din Texas City, care are o capacitate totala de 460.000 barili/zi.

Atacuri ale rebelilor din Nigeria au dus la reducerea productiei cu 169.000 barili/zi pentru compania Royal Dutch Shell.

In Libia, o capacitate de 45.000 barili/zi de productie marina de petrol a fost inchisa, ca urmare a unei probleme tehnice, iar productia ar putea fi stopata pentru cateva saptamani.