Cel de-al doilea producator de electrocasnice din lume, Electrolux, a afisat pentru primul trimestru o pierdere mai redusa decat estimau analistii, insa anticipeaza ca profitul pe intregul an se va situa la marja inferioara a estimarilor, informeaza Reuters.

Electrolux a inregistrat o pierdere inainte de dobanzi si impozite de 39 milioane coroane suedeze (6,51 milioane dolari), excluzand elementele extraordinare, fata de un profit de 757 milioane coroane suedeze inregistrat cu un an in urma, pe fondul cererii reduse de la inceputul lui 2008 si a costurilor de restructurare si de lansare de produse.

Actiunile companiei s-au apreciat pe parcusul sedintei cu 1,1%, pana la 94,50 coroane suedeze, fata de crestere de doar 0,7% a indicelui actiunilor-vedeta al bursei din Stockholm, potrivit NewsIn.

Rezultatele au fost putin mai bune decat indicau estimarile medii a 10 analisti chestionati de Reuters, de 64 milioane coroane, ca urmare a unui castig exceptional de aproximativ 130 milioane coroane suedeze provenit din vanzarea unor active imobiliare si care nu au fost incluse in previziunile analistilor.

Producatorul suedez de aspiratoare, masini de spalat, frigidere si congelatoare a avertizat pe parcursul acestei luni asupra faptului ca va inregistra pierderi in primul trimestru, insa si-a mentinut previziunile pentru intregul an.

Compania, care detine marci ca AEG, Zanussi si Frigidaire, pe langa Electrolux, si-a reconfirmat estimarile pentru profitul operational pe 2008 - care ar trebui sa fie apropiat de cel din 2007, excluzand elementele care afecteaza comparatia.

Electrolux a anuntat, totusi, ca rezultatele finale ar putea, totusi, sa arate o erodare a castigurilor.

Directorul executiv al Electrolux, Hans Straberg, a spus ca grupul a fost afectat de o piata mai slaba, care a generat, de asemenea, "incertitudine in privinta viitorului".

"De cand am publicat estimarile noastre, in februarie, am fost pus sa explic ce intelegem prin "in concordanta" (cu rezultatele din 2007), iar raspunsul meu a fost ca aceasta inseamna o evolutie cu o singura cifra, in plus sau in minus", arata un comentariu al rezultatelor, trimis de Strasberg.

Acesta a adaugat ca, data fiind evolutia curenta a pietei, se asteapta ca profitul operational din 2008 sa se situeze la marginea de jos a marjei anuntate.

Grupul a anuntat ca estimarile privind castigurile din 2008 iau in considerare mentinerea cererii in Europa la acelasi nivel de la an la an, in timp ce cererea din America de Nord este estimata sa scada.

"Lumea s-a schimbat si inteleg faptul ca Strasberg este atat de vag. In contextul avertismentelor asupra profitului si a tintelor pe care le-au anuntat cu doar o luna in urma, probabil ca ar fi destul de jenant sa fie nevoiti sa-si reduca din nou prognozele", a declarat pentru Reuters un analist, sub conditia anonimatului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Reportaj in fabrica Arctic, unde robotii "vorbesc" intre ei
Setari Cookie-uri