Industria locala de private equity (fonduri de investitii cu capital de risc) se afla acum in atentia tuturor, fondurile de investitii devenind motorul fuziunilor si achizitiilor mondiale, care au scazut cu 31% in primul trimestru din 2008, la 661 miliarde dolari. Doar trei dintre cele mai mari 50 de fonduri de investitii din lume sunt prezente in mod direct prin investitii in Romania. Dar care sunt cele mai mari fonduri de investitii din intreaga lume?

Topul 50 cele mai mari fonduri de private equity

Fondul de investitii Carlyle Group conduce si in acest an clasamentul gigantilor de private equity intocmit de revista specializata in fuziuni si achizitii Private Equity International, cu posibilitatea de a investi 52 miliarde de dolari in ultimii cinci ani.

Practic, aceasta ierarhie nu inseamna ca fondul infiintat in anul 1987, de David Rubenstein, are cele mai multe active sub administrare sau cele mai bune perfomante la exit. Revista PE International a stabilit topul celor mai mari fonduri de private equity exclusiv in functie de capitalul aflat la dispozitia fondurilor private de investitii in ultimii cinci ani.

In esenta, fondurile de investitii sunt specializate in asa-numitele leveraged buyouts (LBOs - preluari de companii cu fonduri imprumutate), astfel incat capitalul disponibil ajunge la mii de miliarde de dolari odata ce se iau in considerare si imprumuturile.

Fondul american de investitii Carlyle a fost la inceputul anului foarte aproape de intrarea in procedura de default, dupa ce a anuntat ca nu poate acoperi cererile de retragere depuse de investitori in valoare totala de 16,6 miliarde de dolari.

Carlyle Group a anuntat in vara anului trecut ca isi va extinde afacerile in state din Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, prin investitii in companii apartinand unui spectru larg, de la retail la media sau sectorul farmaceutic si de sanatate. In opinia specialistilor din Romania, este foarte greu ca gigantul Carlyle sa gaseasca in Romania tranzactii de sute de milioane de euro care, de obicei, sunt inchise prin delistari (public catre privat) si prin oportunitatea de a cumpara divizii ale unor grupuri internationale, scenarii foarte greu de gasit pe piata locala.

Carlyle administreaza 75,6 miliarde dolari si a investit deja 3,7 miliarde euro in 36 de plasamente in Europa, printre care in producatorul britanic de tehnologie de aparare QinetiQ si operatorul olandez de televiziune prin cablu Casema.

Doar trei din cele mai mari 50 de fonduri de investitii din lume sunt prezente in mod direct prin investitii in Romania. Astfel, fondul de investitii 3i (locul 12), Advent International (locul 13) si AIG Investments (locul 19) au avut si inca mai au investitii pe piata locala.

Fondul de investitii 3i a achizitionat anul trecut un pachet la compania privata de servicii medicale Centrul Medical Unirea (CMU).
<artfile>41452_1.pdf</artfile>
Advent International, care desfasoara operatiuni si in Romania, a infiintat ACEE IV, al patrulea fond destinat investitiilor in Europa Centrala si de Est, in valoare de un miliard de euro.

In ultimii trei ani, Advent a investit in opt companii din cinci tari Central-Europene. Printre aceste companii se numara dufa DEUTEK, cel mai mare producator de vopsele decorative din Romania, LaborMed Pharma, producator si distribuitor de medicamente generice si Ceramica Iasi, producator de top din industria blocurilor ceramice si tiglei.

De asemenea, Advent a iesit in totalitate sau partial din sapte investitii, printre care Compania Nationala de Telecomunicatii din Bulgaria (BTC), aceasta fiind vanduta catre AIG Capital Partners, in urma unei tranzactii evaluate la 1,66 miliarde de euro, Terapia Cluj, vanduta companiei Ranbaxy Laboratories Limited pentru suma de 324 milioane de dolari si Zone Vision, ce a fost vanduta companiei Chellomedia, divizia europeana a UnitedGlobalCom, Inc., in urma unei tranzactii ce a evaluat compania la 80 de milioane de dolari.

AIG Capital Partners a investit pe piata romaneasca in companiile Luxten Lighting, Orange Romania si Astral Telecom si astazi este prezent in actionariatul companiilor UTI si Digital Cable Systems (DCS).

De asemenea, reprezentanti ai Oltchim Ramnicu Valcea, cel mai mare producator din industria chimica romaneasca, s-au intalnit de curand cu sapte fonduri de investitii din Europa si SUA, printre care si Oaktree Capital (locul 36).

Mai mult, exista fonduri de investitii din top 50 care sunt prezente in mod indirect in Romania. Spre exemplu, grupul Red Management Capital, care se ocupa cu dezvoltari imobiliare, a fost infiintata cu scopul de a investi in Romania, actionarii principali ai companiei fiind fondurile de investitii GED Group din Spania si Warburg Pincus din SUA (locul 11 in top 50), in timp ce Egnatia Bank, cu prezenta si in Romania, are in spate fondul de investitii grec Marfin, locul 36 si totodata cel mai mare fond de private equity din Balcani.

Bratul de investitii private al Goldman Sachs, liderul mondial de pe piata bancara de investitii, ocupa cea de-a doua pozitie in topul PE International, cu un capital disponibil pentru ultimii cinci ani de 49 miliarde de dolaro.

Goldman a ocupat anul trecut locul trei in acest clasament, punand bazele unora dintre cele mai mari si complexe fonduri de investitii si imobiliare din lume. Acest avans a generat tensiuni cu clientii de pe sectorul private equity care invoca faptul ca Goldman colaboreaza cu ei in calitate de banca de investitii.

Chiar anul trecut, fostul presedinte al grupului American International, Maurice "Hank" Greenberg si alti investitori au decis sa pompeze trei miliarde dolari intr-un fond de risc al bancii Goldman Sachs, care a fost afectat de pierderi masive.

De asemenea, Goldman Sachs a urcat un loc in clasamentul Thomson al principalilor consilieri de operatiuni de fuziune sau achizitie realizat in primul trimestru din 2008, ocupand primul loc, inaintea grupurilor Lehman Brothers si Citigroup.

Fondul american de investitii TPG (Texas Pacific Group) ocupa locul trei in clasamentul celor mai mari fonduri de invesitii, cu un capital disponibil de 48,7 miliarde de dolari. Totodata, TPG a raportat cel mai mare avans al resurselor disponibile, adaugand nu mai putin de 25,5 miliarde de dolari la rezervele pentru investitii. TPG a intrat recent pe piata din Rusia cu o investitie de 800 de milioane de dolari in cadrul distribuitorului farmaceutic SIA International.

De asemenea, TPG, specialist in industria aeronautica, a fost interesat de preluarea Alitalia. TPG s-a remarcat anul acesta si prin infuzia de capital record de sapte miliarde de dolari la Washington Mutual Inc, cea mai mare asociatie de economii si credite din Statele Unite ale Americii.

Locul patru este ocupat de gigantul Kohlberg Kravis Roberts (KKR), care a devenit faimos dupa preluarea RJR Nabisco, in cadere de pe pozitia a doua din 2007, cu un capital disponibil pentru investitii de 39,6 miliarde de dolari.

KKR a anuntat anul trecut organele de reglementare privind intentia de a realiza o oferta publica initiala pentru a strange aproximativ 1,25 miliarde dolari.

Aceasta oferta publica initiala vine la putin timp dupa listarea fondului rival Blackstone, care a strans 4,13 miliarde dolari, reprezentand inceputul unei noi ere a unei industrii care domina pietele financiare din lumea intreaga, realizand preluari din ce in ce mai mari si strangand sume record de capital.

Fondata in 1976, KKR este condus de fondatorii Henry Kravis si George Roberts, amandoi in varsta de 63 de ani. KKR administreaza active in valoare de 53,4 miliarde dolari, inregistrand castiguri de 1,11 miliarde de dolari in 2006, conform datelor financiare publicate.

KKR, prescurtare de la Kohlberg Kravis Roberts & Co., s-a dezvoltat pe fondul exploziei de achizitii pe datorie ce a caracterizat anii 1980. Firma a realizat prima sa achizitie pe datorie de peste un miliard de dolari in 1984, fiind implicata in zeci de astfel de tranzactii inainte de preluarea grupului RJR Nabisco, care in acea perioada a fost cea mai mare preluare a unei firme comerciale, aceasta operatiune fiind imortalizata in best-sellerul "Barbarii in fata portilor".

Fondul de investitii private CVC Capital Partners ocupa locul cinci in top 50, cu 36,8 miliarde de dolari disponbili pentru achizitii in ultimii cinci ani, ocupand si prima pozitie in clasamentul fondurilor de investitii din afara Statelor Unite.

Blackstone, unul din cele mai mari fonduri de investitii din lume, surprinde prin caderea de 6 pozitii pana pe locul 10, ajungand la un capital disponibil pentru investitii de 23,3 miliarde de dolari.














Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri