Guvernul Statelor Unite nu a fost in niciun fel nemultumit de acordul Greciei de a participa impreuna cu Rusia la proiectul South Stream de constructie a unei conducte de gaze naturale, insa este ingrijorat cu privire la eficienta pietei energetice europene, a declarat un oficial al SUA, citat de NewsIn.

De asemenea, guvernul american a fost prompt informat cu privire la acordul de participare a Greciei la proiectul South Stream, a precizat Matthew Bryza, adjunctul subsecretarului de stat american pentru afaceri europene.

Washingtonul se bucura ca pe teritoriul Greciei sa treaca atatea conducte cate vrea Grecia, dar a subliniat opinia oficialilor americani ca prioritatea trebuie acordata constructiei conductei TGI, care va transporta gaze naturale din Azerbaidjan in Turcia si Grecia, iar de acolo, in Italia, a mentionat Bryza.

Oficialul american a mai atras atentia asupra faptului ca in conditiile in care 80% din gazele naturale consumate de Grecia provin de la o singura companie, Gazprom din Rusia, atunci tara este vulnerabila la pericolul de a depinde de un monopol.

Bryza a adaugat ca principala preocupare a Washingtonului este o piata europeana energetica eficienta, dar ca Grecia este doar un element al ecuatiei, un sector important, dar pana la urma doar un punct pe harta.

Observand faptul ca securitatea nationala este deservita cel mai bine dintr-un punct de vedere economic, si anume atunci cand pietele functioneaza "eficient", iar cele mai importante piete strategice pentru Statele Unite sunt cele europene, Bryza a subliniat ca in prezent piata europeana este "complet disfunctionala".

Oficialul american a mai atras atentia asupra faptului ca Gazprom "cumpara in prezent gaze naturale din Asia centrala la o treime din pretul cu care le vinde apoi in Europa", iar consumatorii europeni sunt fortati sa plateasca pretul pentru "puterea monopolului".

Statele Unite sustin conducta TGI si au intervenit direct ca sa convinga conducerea Azerbaidjanului sa fie de acord cu proiectul, a afirmat Bryza, subliniind ca scopul proiectului South Stream este de a submina concurenta si de a face sa demareze proiectele de constructie a conductelor TGI si Nabucco.

In cazul in care aceasta va fi evolutia lucrurilor, Statele Unite nu vor fi afectate deloc, iar Azerbaidjanul nu este obligat sa ofere gaze naturale, a adaugat acesta, in conditiile in care exista foarte multe optiuni alternative pentru a ajuta aliatii care vor sa isi diversifice sursele de gaze naturale.

Scopul oficialilor de la Washington este de a vedea gaze naturale din Marea Caspica transportate catre pietele internationale, in afara petrolului rusesc. Intr-o astfel de situatie, Grecia ar avea o pozitie mai solida de negociere cu furnizorul sau principal, Gazprom, a adaugat Bryza.

Adjunctul subsecretarului de stat american pentru afaceri europene a reliefat importanta acordarii de prioritate constructiei conductei TGI. In timp ce a admis ca Grecia este clar in favoarea constructiei TGI, Bryza a spus ca are dubii daca "toate partile" din Grecia apreciaza ca este important care dintre conducte ajunge prima pe piata si a avertizat impotriva intarzierilor.

Bryza a atras, totodata, atentia ca Grecia ar putea sa isi atinga scopul de a deveni un centru energetic important, prin terminarea constructiei TGI si ca ar putea avea cu usurinta atat conducta South Stream, cat si TGI, cu conditia ca TGI sa fie terminata prima. Altfel, e foarte posibil ca Grecia sa ramana numai cu South Stream, a spus oficialul american, citat de agentia de stiri NewsIn.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Angela Merkel: Suntem încă la începutul pandemiei
Setari Cookie-uri