Criza financiara din Statele Unite a avut doar un impact limitat asupra conditiilor de creditare pentru companiile germane, potrivit unui sondaj publicat de Camera de Comert si Industrie a Germaniei (DIHK), citat de NewsIn.

Intr-un sondaj efectuat pe reprezentantii a 20.000 de firme, facut la inceputul lui aprilie, 19% dintre respondenti au afirmat ca s-au inasprit conditiile de creditare comparativ cu anul trecut, in timp ce 11% dintre cei chestionati au spus ca acestea s-au imbunatatit.

Restul respondentilor au spus ca situatia este neschimbata, comparativ cu anul trecut.

"In prezent, exista doar cateva semne care arata ca investitiile din Germania sunt restrictionate de criza financiara din Statele Unite", potrivit DIHK.

Reprezentantii camerei germane de comert si industrie au spus ca rezultatele sondajului sunt "remarcabile", daca se tine cont de faptul ca bancile germane si-au inasprit conditiile de creditare de la declansarea turbulentelor de pe pietele financiare, ca urmare a crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA de vara trecuta.

Cresterea competitivitatii internationale si structurile de costuri imbunatatite au creat avantaje pentru multe firme, a aratat DIHK.

Totodata, cresterea solida a profiturilor in timpul ultimilor doi ani si jumatate le-a permis firmelor germane sa isi imbunatateasca baza de capital.

Cu toate acestea, afacerile din sectorul constructiilor si din industria de retail au avut mai multe probleme decat altele in obtinerea finantarii solicitate, a mai aratat DIHK.

In plus, firmele mai mici este mai probabil sa se confrunte cu dificultati decat marile companii, au adaugat reprezentantii DIHK.

Dintre marile economii europene, Germania s-a dovedit pana in prezent a fi mai rezistenta la criza creditelor decat majoritatea, potrivit NewsIn.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Turismul in Grecia, dependent de sase piete externe