Departamentul american al Muncii a afirmat ca luna trecuta numarul locurilor de munca din economia Statelor Unite s-a diminuat cu 20.000, mult sub asteptarile care anticipau o pierdere de 80.000 de locuri de munca indicate de analistii chestionati de Reuters.

Statisticile au fost publicate in contextul in care cifrele pentru martie si februarie au fost revizuite la 81.000, respectiv 83.000. Angajatorii americani au redus in ianuarie cu 76.000 numarul locurilor de munca, mai scrie Reuters.

Rata somajului s-a temperat in aprilie pana la 5%, de la 5,1%, contrar estimarilor care au indicat o accentuare a acesteia pana la 5,2%.

Desi numarul cu care s-au micsorat locurile de munca din SUA a fost sub asteptari, statisticile indica totusi o deteriorare a perspectivelor pentru piata americana a muncii.

Cele patru luni consecutive in care au fost inregistrate pierderi de locuri de munca marcheaza cea mai lunga perioada de acest tip care nu a mai fost inregistrata din 2003, cand economia americana se afla inca intr-o perioada de recuperare de la ultima recesiune din 2001.

Citeste si:

Datele publicate de Departamentul american al Muncii au aratat ca in aprilie au fost pierdute 61.000 de locuri de munca in constructii, cel mai mare numar pentru acest sector de la diminuarea cu 103.000 din februarie 2007. Departamentul american al Muncii a mai aratat ca, de la momentul de crestere din septembrie 2006, pana in prezent au fost pierdute 457.000 de locuri de munca in constructii.

Afacerile producatoare de bunuri au pierdut 110.000 locuri de munca in aprilie, cea mai ampla scadere inregistrata din ianuarie 2002, dupa cea de 88.000 din martie. Industriile de servicii insa au creat 90.000 de locuri de munca luna trecuta, un maxim nemaiatins din decembrie 2007, majoritatea locurilor de munca nou-create fiind in serviciile medicale si cele tehnice.

Atat numarul de ore lucrate, cat si cele suplimentare au scazut usor in aprilie fata de martie, un semn care arata ca angajatorii fac eforturi sa controleze costurile angajarii.

Dolarul s-a apreciat pana la un maxim al ultimelor doua luni fata de yen si fata de un cos de valute, dupa publicarea statisticilor privind evolutia pietei muncii din aprilie din Statele Unite.