Esecul inregistrat in weekend de oficialii Uniunii Europene in ceea ce priveste bugetul comunitar pe termen lung a dat un semnal negativ pietei valutare si a dus la scaderea monedei unice europene. Negocierile au intrat in impas vineri, datorita disputei dintre Marea Britanie si Franta. Marea Britanie solicita pastrarea rabatului de care beneficiaza in prezent pentru contributia la bugetul comunitar, iar Franta doreste pastrarea subventiilor mari pentru agricultura, majoritatea acestora ajungand chiar la fermierii francezi. Celelalte tari membre ale Uniunii Europene incearca sa reduca pretentiile ambelor parti. Impasul bugetar survine celui politic, generat de respingerea Constitutiei unice europene in Franta si in Olanda.

„Datele economice au fost mai slabe in Europa decat in SUA, iar acum au aparut si probleme politice si bugetare. Euro va continua sa scada“, este de parere Mitul Kotecha, director de strategie monetara la sucursala londoneza a Calyon.

Asa s-a si intamplat ieri, cand moneda unca europeana a scazut la ora 14.00 GMT la Londra pana la valoarea de 1,2148 $, de la 1,2286 $ la finalul sedintei de tranzactionare de vineri din New York. Fata de yenul japonez, euro a scazut pana la 132,65 la aceeasi ora, de la 133,39 yeni vineri seara.

„Europa este intr-o criza profunda“, afirma presedintele UE, Jean-Claude Juncker

„Europa este intr-o criza profunda“, a afirmat primul ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker, a carui tara detine in prezent presedintia Uniunii Europene. Previziunile privitoare la rapoartele economice europene, ce vor fi publicate in aceasta saptamana, sustin afirmatia oficialului european. Economistii chestionati de Bloomberg se asteapta ca, in mai, consumul sa fi scazut cu 0,4 procente in Franta, dupa o crestere cu un procent in aprilie. Raportul institutului de statistica din Paris va fi publicat astazi.

In Italia, indicele de incredere al consumatorilor ar putea scadea in luna iunie la 104,1, de la 104,4 in mai, potrivit estimarilor unui numar de 19 economisti. Indicele va fi dat publicitatii la 23 iunie.

Singurul sprijin pentru euro ramane, cel putin o vreme, uriasul deficit de cont curent al Statelor Unite. Dupa publicarea acestuia, vineri, dolarul a avut cea mai abrupta depreciere din luna februarie si pana astazi.