Lafarge, cel mai mare producator de ciment din lume, a anuntat ieri ca profitul operational a crescut in primul trimestru cu 48%, sustinut de achizitia Orascom Cement, de reducerea costurilor si de castiguri puternice din majorarea preturilor.

Lafarge, care furnizeaza de asemenea beton, ipsos, nisip si pietris, si care concureaza cu Holcim, a mentinut o perspectiva economica pozitiva, in ciuda incetinirii economiei americane si a reafirmat perspectiva unei noi cresteri a profitului in 2008, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Fundamentele sectorului nostru raman solide. Exista nevoi considerabile de constructie si infrastructura in pietele emergente", ", arata un comunicat Lafarge.

Profitul operational a crescut peste asteptari, la 512 milioane euro (792,9 milioane dolari), fata de 345 milioane euro in primul trimestru din 2007, sustinut de vanzari in urcare cu 8%, la 4,0 miliarde euro.

Profitul net a scazut la 150 milioane euro, asa cum se estima, fata de 362 milioane euro anul trecut. Profitul net a fost sustinut in primul trimestru din 2007 de dizolvarea activelor si afacerii din industria acoperisurilor din Turcia.

Activitatea intensa de constructii din Europa Centrala si de Est si din Asia, precum si integrarea companiei egiptene Orascom Cement, pe care Lafarge a cumparat-o in decembrie pentru 8,8 miliarde euro, au fost principalii factori de sustinere a cresterii si au compensat incetinirea ritmului de constructie din Statele Unite si Spania.

Vanzarile de ipsos au scazut cu 4%, la 398 milioane euro, iar profitul operational a scazut cu 57%, la 20 milioane euro, afectat de incetinirea sectorului de constructii rezidentiale din Statele Unite.

Sapte analisti chestionati de Reuters estimau in medie vanzari de 3,993 miliarde euro, un profit operational de 450 milioane euro si un profit net de 126 milioane euro.

Divizia centrala de ciment a companiei Lafarge a generat vanzari trimestriale de 2,554 miliarde euro, in crestere cu 16%, si un profit operational in urcare cu 57%, la 469 milioane euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cimentistii au adus executivi "exotici" la carma operatiunilor locale