Investitorii au asteptat comentariile presedintelui BCE Jean-Claude Trichet, din cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc dupa intrunirea consiliului guvernator al bancii centrale, pentru a observa daca exista indicii cu privire la o eventuala serie de statistici mai slabe legate de economia regionala, care vor genera un limbaj mai putin dur si care ar putea alimenta noi speculatii pentru o viitoare reducere a dobanzii.

Yenul s-a apreciat, ieftinind dolarul si euro cu peste un procent, pe masura ce un pietele in depreciere au incurajat marcarea profitului de catre fondurile speculative.

Dolarul a atins un nivel maxim fata de cosul de valute principale, dupa ce un raport al Financial Times a anuntat ca Statele Unite si Europa au un interes comun, aprecierea dolarului fata de euro, citand oficiali americani si europeni.

Moneda unica s-a depreciat in ultimele saptamani dupa ce a atins un nivel record de 1,6018 dolari/euro pe 22 aprilie, ca urmare a datelor economice slabe care au inceput sa erodeze perceptia ca economia zonei euro este solida si au crescut perspectivele unei reduceri a dobanzii cheie.

Citeste si:

BCE se confrunta cu o dilema de politica monetara in conditiile in care preturile alimentelor si ale petrolului sunt ridicate, iar economia si-a incetinit ritmul cresterii pe masura ce zona euro se arata vulnerabila in fata crizei globale a creditelor.

Euro a ajuns la 1,5287 dolari, cel mai mic nivel inregistrat de la 11 martie, cu 4,5% mai jos decat nivelul record atins in aprilie, inainte de a urca la 1,5362 dolari/euro. Dolarul s-a apreciat cu 0,1% fata de cosul fromat din sase valute principale, la 73,605, dupa ce inregistrase un maxim al ultimelor doua luni, de 73,895.

Dolarul s-a depreciat cu 0,3%, la 104,34 yeni/dolar, dupa ce ajunsese la 103,68 yeni/dolar pe parcursul sedintei.