Pretul petrolului se apropie de valoarea record de 60 de dolari barilul, iar ritmul sau de crestere ingrijoreaza intreaga lume. El a crescut in ultimul an cu 56%, iar in ultima luna a urcat cu aproape 12$.
Cererea de combustibili pentru aceasta vara este mai mare decat oricand. Se stie ca in vacanta e nevoie de foarte multa benzina, iar in acest an, o data cu cresterea numarului de automobile, se asteapta un consum record.

De asemenea, incalzirea globala face ca instalatiile de climatizare sa consume mai multa energie electrica, iar pentru producerea acesteia se folosesc si produse derivate din petrol. In plus, marilor consumatori mondiali, Europa si Statele Unite, li s-a alaturat in ultimii ani si China, care spera sa atinga o crestere economica de peste 16%, avand nevoie pentru aceasta de un consum foarte mare de resurse energetice.

Iarna se anunta si mai grea, existand riscul ca rafinariile americane sa nu aiba timp sa constituie stocuri de pacura, datorita cererii mari de benzina si motorina din aceasta vara. Rafinariile lucreaza la peste 95% din capacitate si totusi acopera cu greu cererea de produse finite. Cresterea pretului la titei se adauga dificultatilor pe care le are deja economia europeana si euro, fiind de natura sa le accentueze.

Cererea ridicata de produse petroliere si dificultatea cu care aceasta este acoperita determina speculatorii sa cumpere petrol, in asteptarea unei cresteri si mai mari a pretului spre sfarsitul anului.

Cresterea pretului la titei accentueaza dificultatile pe care le au deja economia europeana si moneda unica

Anuntul OPEC privind cresterea productiei cu 500.000 barili/zi, de la 1 iulie, nu a avut efectul scontat asupra pretului, acesta terminand luni sedinta la 59,37 $/baril la New York, dupa ce pe parcursul zilei atinsese 59,52 $/baril.

OPEC si-a pierdut toata credibilitatea ca garant al stabilitatii pretului petrolului, se spune intr-un raport din 20 iunie al analistilor de la Centrul pentru Studii Energetice Globale din Londra. Ministrii petrolului din tarile exportatoare de petrol dau vina pe capacitatea redusa de rafinare a SUA, spunand ca pot acoperi o cerere mai mare de petrol, daca va fi necesar.

Romania resimte deja efectele scumpirii petrolului in mai multe feluri. Cel mai vizibil efect este scumpirea carburantilor.

Nu este exclus ca pana la sfarsitul anului pretul benzinei sa ajunga la paritate cu euro

Petrom scumpeste de astazi pretul unui litru de benzina euro premium, care ajunge astfel la 33.900 lei/litru, ceea ce inseamna o crestere de 22 % in numai un an. Anul trecut, in aceeasi perioada, un litru de benzina costa 27.700 lei, iar la inceputul anului 2005, 32.550 lei. Nu este exclus ca pana la sfarsitul anului pretul benzinei sa ajunga la paritate cu euro, asa cum a estimat omul de afaceri Dinu Patriciu. Daca pana in urma cu cateva luni cresterea pretului petrolului era atenuata de scaderea dolarului fata de leu, aprecierea din ultimele saptamani a monedei americane face ca impactul cresterii pretului petrolului asupra economiei romanesti sa fie mult mai puternic.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri