Profitul a crescut cu 4,4% pe baza echivalenta, excluzand activele pe care le-a vandut companiei germane E.ON, pana la 877 milioane euro, inaintea intereselor minoritare.

Doar 8% din actiunile Endesa sunt tranzactionate public, restul fiind detinute de compania italiana Enel si de cea spaniola Acciona.

Endesa a anuntat ca doua treimi din profit au fost obtinute de operatiunile din Spania si Portugalia, insa, cea mai mare crestere a profitului a fost inregistrata in America Latina, unde castigurile au urcat la 128 milioane euro, cu o treime mai mult decat in primul trimestru din 2007.

Profitul de baza (EBITDA) al companiei a scazut cu 3,2%, pentru ca profitul nu a mentinut ritmul cu cresterea costurilor legate de generarea de electricitate, pe fondul majorarii costurilor drepturilor de emisie de CO2 si a operatiunilor de generare de electricitate hidroelectrice din Spania, care au fost lovite de seceta.

Citeste si:

Profitul operational (EBIT) a urcat cu 1,2%, insa, din cauza provizioanelor mai reduse, impotriva costurilor legate de drepturile de emisie de CO2 in acest an.

Datoria neta a crescut cu 3,1%, la 21,5 miliarde euro, scazand la 119%, de la 122% la finalul anului trecut.
In lunile urmatoare, Endesa va vinde cea mai mare parte a activelor de generare de electricitate din Europa, din afara Spaniei si a Portugaliei, companiei E.ON, ca parte a unui acord, in urma caruia Enel si Acciona au cumparat Endesa, iar E.ON si-a retras oferta inaintata.

Acciona si Endesa vor crea o companie mixta in care isi vor reuni resursele energetice regenerabile, in care Acciona va detine cel putin 51%.

Actiunile Endesa s-au depreciat cu 14,7% in acest an, fata de o scadere de 13,7% a indicelui DJ Stoxx, al companiilor europene de utilitati.