Grupul de servicii belgiano-olandez Fortis a anuntat marti ca profitul net a coborat cu 31% in primul trimestru, afectat de deteriorarile cauzate de turbulentele continue de pe pietele financiare, care au anulat castigurile estimate ca urmare a achizitiei ABN, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Profitul net din primul trimestru, care include pentru prima data operatiunile ABN AMRO pe care Fortis le-a achizitionat anul trecut, a scazut la 808 milioane euro (1,25 miliarde dolari), in comparatie cu 1,17 miliarde euro, cat inregistrase cu un an in urma.

Estimarile medii ale analistilor chestionati de Reuters au fost pentru un profit net de 1,09 miliarde euro.
ABN a contribuit cu 319 milioane euro la profitul bancar, anulat de un cost de 380 milioane euro generat de criza creditelor cu grad ridicat de risc, de creditele structurate si de investitiile aferente din primul trimestru.

"Aceasta perioada continua sa fie una plina de provocari, asa cum se poate vedea din deteriorarea pietelor financiare in cea de a doua jumatate a lui martie 2008", arata o declaratie a directorului executiv al Fortis, Jean-Paul Votron. "Noi consideram ca mediul economic va ramane plin de provocari in viitorul previzibil", a adaugat Votron.

In trimestrul anterior, Fortis a inregistrat 1,5 miliarde euro din deprecieri de active relationate cu investitii legate de criza creditelor cu grad ridicat de risc, insa, cei mai multi dintre analisti se asteptau la un impact mai redus in primul trimestru, data fiind abordarea conservatoare in evaluarea investitiilor in trimestrul anterior.

Fortis a anuntat ca detine 43,3 miliarde euro in investitii in credite structurate, la finalul primului trimestru, cu 4,9 milioane euro mai putin fata de trimestrul anterior. O mare parte din aceasta nu a fost inregistrat in contul de pierderi de profit al companiei, ca urmare a faptului ca multe dintre investitii au ramas "fundamental solide", in ciuda declinului valorii lor, ca urmare a diferentelor de credite, au spus oficialii grupului financiar.

Un numar de alte grupuri financiare din Europa au afisat profituri trimestriale mai reduse in primul trimestru, ca rezultat al turbulentelor de pe pietele financiare din aceasta perioada, precum si pe fondul unui dolar depreciat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si