Castigurile inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) s-au ridicat la 5,04 miliarde dolari, fata de nivelul de 5,06 miliarde dolari estimat de analisti.

ArcelorMittal mizase pe o performanta intre 4,7-5 miliarde dolari.

Compania a anuntat miercuri ca EBITDA din al doilea trimestru va depasi nivelul de 6,5 miliarde dolari, datorita "cererii puternice pentru produsele noastre in toate regiunile".

Grupul a mai anuntat si o majorare a preturilor pentru produsele plate din carbon in Europa, pentru comenzile programate pentru iulie si august 2008.

Profitul net s-a cifrat la 2,37 miliarde dolari iar vanzarile au urcat la 29,81 miliarde dolari, in timp ce analistii au mizat pe un profit de 2,49 miliarde dolari si pe vanzari de 29,78 miliarde dolari.

Directorul executiv al ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a devenit marti si presedinte al grupului, extinzandu-si controlul asupra companiei dar dand nastere si la ingrijorari in randul actionarilor, privind puterea sa in cadrul companiei.

Citeste si:

La doi ani de la sfarsitul luptei pentru preluarea grupului Arcelor de catre Mittal Steel, Lakshmi Mittal conduce momentan o companie de trei ori mai mare decat cel mai apropiat rival, producant peste 100 de milioane de tone de otel pe an.

"Am obtinut in sfasit sinergiile de 1,6 miliarde dolari anuntate atunci cand am finalizat fuziunea cu Arcelor", a declarat Mittal intr-un comunicat.

ArcelorMittal, ce acopera aproximativ 10% din productia mondiala de otel, are o capitalizare de piata de aproape 90 miliarde euro (139,1 miliarde dolari), iar titlurile sale au crescut cu peste 65% in cursul ultimului an.

De la crearea sa, ArcelorMittal a continuat cursa de consolidare, efectuand investitii considerabile si achizitii in regiuni in curs de dezvolare precum Senegal, India, Rusia si China.

Saptamana trecuta, grupul a anuntat ca analizeaza posibilitatea investirii a unei sume de 10 miliarde dolari in Indonezia.

Grupul intentioneaza sa isi majoreze productia cu 75% in urmatorii ani, o tinta anuntata inainte de planul de achizitie al Rio Tinto de catre BHP Billiton.