Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si-a revizuit in sens negativ estimarile privind cresterea cererii de titei in 2008, un nou semn care arata ca preturile ridicate la petrol franeaza cererea, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Cererea globala de petrol va creste cu 1,16 milioane barili pe zi in 2008, fiind sustinuta de Asia, Orientul Mijociu si America Latina, cu 40.000 de barili pe zi sub estimarile anterioare, a anuntat OPEC in raportul asupra pietei petroliere pentru luna mai.

Raportul, realizat de catre economistii OPEC, subliniaza pozitia cartelului, care crede ca factori suplimentari, nu cei care tin de cerere si oferta, au cauzat scumpirea titeiului pana la un nivel record.

Pretul petrolului a atins saptamana aceasta un nivel maxim de 126,98 dolari pe baril.

"Cresterea cererii va fi caracterizata printr-o scadere sezoniera in al doilea trimestru al anului curent", a precizat raportul.

"Anul acesta nu vom observa cresterea obisnuita a consumului, cererea de benzina urmand sa scada in Statele Unite ale Americii".

Scumpirea petrolului a fortat statele industrializate, precum SUA, sa ceara OPEC o majorare a productiei.
OPEC este doar ultima organizatie care si-a modificat in scadere estimarile privind cererea de petrol in 2008, pe fondul crizei financiare globale si a scumpirii petrolului.

Insa ajustarea efectuata de OPEC este mult mai mica decat cea facuta de Agentia Internationala a Energiei (AIE), care a redus la inceputul lunii asteptarile legate de consumul mondial de petrol in 2008 cu 230.000 barili pe zi.

Sporirea consumului in state precum China, sau din Orientul Mijlociu, va contracara cererea mai redusa din statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spania: 832 de persoane infectate cu Coronavirus au murit în ultimele 24 de ore
Setari Cookie-uri