Catastrofa ar putea cauza sistarea productiei in regiunea Sichua pentru cel putin o luna, cauzand si o reducere considerabila a consumului local, afirma China Securities Journal, citand o serie de analisti printre care iese in evidenta Zhu Jianfeng, economist al CITIC Securities, ce estimeaza o scadere cu 0,2 puncte a cresterii economice in 2008.

Insa acest impact negativ va fi de scurta durata, cutremurul putand, pe termen lung, chiar sa incurajeze activitatea investitionala, care reprezinta baza cresterii economice chineze, a estimaz Zhu, care crede ca ritmul cresterii economice isi va reveni si se va stabiliza in trimestrele trei si patru.

O alta companie de brokeraj locala, BOC International China, este mai pesimista, estimand o scadere de 0,4-0,7 puncte a cresterii economice chineze in 2008, scrie AFP.

Citeste si:

Conform lui Fan Jiaping, economist la Centru de informatii al statului, efectele seismului ar trebui sa fie mai importanta asupra economiei chineze decat cele ale furtunilor de zapada care au afectat statul in lunile ianuarie si februarie.

Economia chineza a cunoscut un ritm de crestere economica de 10,6% in primul trimestru din 2008, dupa ce in anul 2007 China a inregistrat o crestere a economiei de 11,4%, marcand al cincilea an consecutiv de crestere de doua cifre.

In 2007, regiunea Sichuan a contribuit cu circa 4,3% la cresterea produsului intern brut chinez, conform cifrelor oficiale.